Wykonanie
Dziś kolejna bardzo prosta propozycja, doskonała zarówno do przygotowania w domowym piekarniku, jak i na wiosennym grillu. Tym razem trudno podać proporcje, bo wszystko zależy od ilości i apetytu osób, które zamierzamy nakarmić oraz własnej inwencji ;) Przepis ten poznałam w podbędzińskich Mierzęcicach, które z tego miejsca serdecznie pozdrawiam :)Składniki:- krupnioki-
kapusta kiszona-
cebula pokrojona w piórka-
sól,
pieprz- czerwona
słodka paprykaPrzygotowanie jest banalnie proste - na kawałku folii aluminiowej kładziemy oprószonego
solą i
pieprzem krupnioka, obok porcję
kapusty, a na to duuużo
cebuli. Całość posypujemy jeszcze odrobiną
soli,
pieprzem i
papryką, po czym szczelnie zawijamy.
Teraz wystarczy tylko powtórzyć tę czynność ze wszystkimi krupniokami, a następnie włożyć do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 15 - 20 minut, zaś w sezonie grillowym położyć na grillu. Po upływie tego czasu wyciągnijmy najpierw jeden pakuneczek, by sprawdzić, czy wszystko jest gotowe. A gdy jest... zajadamy! :) Krupnioki przygotowane w ten sposób smakują o niebo lepiej niż klasyczne z patelni, mają też o wiele mniej tłuszczu :)Smacznego!