Wykonanie
Nie wiem jak u Was ale u mnie w domu codziennie prawie można zobaczyć taką oto scenkę:(Ja) Nie wiem kompletnie co mam dzisiaj zrobić na obiad. Masz na coś ochotę?(M) Hm. Nie wiem. Wymyśl coś.(Ja) A może Ty coś wymyśl a ja to ugotuję?(M) Hm. Nie wiem. Ty wymyśl.(Ja) Schabowe?(M) Nie mam na nie ochoty…(Ja) … To może pierogi?(M) Nie, też chyba nie.(Ja) To ja już nie wiem co. Ugotuję w takim razie co mi wyjdzie.I tak
powiem Wam jest praktycznie codziennie. Po czym mąż wychodzi do pracy a ja zasiadam przed komputerem i szukam… szukam… szukam… i myślę 😀
Tym razem wymyśliłam coś relatywnie taniego, coś co można zrobić łatwo, szybko i właściwie składniki na tą potrawę są w każdej lodówce. Zapraszam Was na medaliony wieprzowe z sosem z
czarnego pieprzu.Moja propozycja podania to
mięso z
makaronem penne. Ale pasują to niego również kopytka lub moje ukochane kluski śląskie.Składniki:800g
schabu wieprzowego bez kości pokrojonego w plastry3
cebuleząbek
czosnku200ml
śmietany 18%1/2 szklanki
bulionu warzywnego30g
pieprzu (ja użyłam czarnego bo go uwielbiam, ale może być np zielony)
papryka słodkasól,
pieprzPlastry
schabu rozgniatamy ręką i nacieramy
solą, niewielką ilością
pieprzu i
papryką. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni a na tym samym tłuszczu smażymy
cebulę i
czosnek. Dodajemy
bulion warzywny,
pieprz i
śmietanę. Lekko zagotowujemy.
Mięso podajemy z sosem.