ßßß Cookit - przepis na Medaliony wieprzowe z sosem pieprzowym

Medaliony wieprzowe z sosem pieprzowym

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak u Was ale u mnie w domu codziennie prawie można zobaczyć taką oto scenkę:
(Ja) Nie wiem kompletnie co mam dzisiaj zrobić na obiad. Masz na coś ochotę?
(M) Hm. Nie wiem. Wymyśl coś.
(Ja) A może Ty coś wymyśl a ja to ugotuję?
(M) Hm. Nie wiem. Ty wymyśl.
(Ja) Schabowe?
(M) Nie mam na nie ochoty…
(Ja) … To może pierogi?
(M) Nie, też chyba nie.
(Ja) To ja już nie wiem co. Ugotuję w takim razie co mi wyjdzie.
I tak powiem Wam jest praktycznie codziennie. Po czym mąż wychodzi do pracy a ja zasiadam przed komputerem i szukam… szukam… szukam… i myślę 😀
Tym razem wymyśliłam coś relatywnie taniego, coś co można zrobić łatwo, szybko i właściwie składniki na tą potrawę są w każdej lodówce. Zapraszam Was na medaliony wieprzowe z sosem z czarnego pieprzu.
Moja propozycja podania to mięso z makaronem penne. Ale pasują to niego również kopytka lub moje ukochane kluski śląskie.
Składniki:
800g schabu wieprzowego bez kości pokrojonego w plastry
3 cebule
ząbek czosnku
200ml śmietany 18%
1/2 szklanki bulionu warzywnego
30g pieprzu (ja użyłam czarnego bo go uwielbiam, ale może być np zielony)
papryka słodka
sól, pieprz
Plastry schabu rozgniatamy ręką i nacieramy solą, niewielką ilością pieprzu i papryką. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni a na tym samym tłuszczu smażymy cebulę i czosnek. Dodajemy bulion warzywny, pieprz i śmietanę. Lekko zagotowujemy. Mięso podajemy z sosem.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/medaliony-wieprzowe-z-sosem-pieprzowym