Gziki, to pyszne serowe pasty podawane przez mojego tatę jak jeszcze byłam dzieckiem. Serek na słodko to był po prostu serek, a serki z różnymi dodatkami na ostro - to był gzik. Jadłam różne wariacje gzików. Dzisiaj zapraszam Was na rzodkiewkowo-cebulowy ze szczypiorkiem. Polecam baaardzo :)Składniki:250g dobrego twarogowego sera (ja użyłam i polecam krajankę "Magdalenka" z lokalneprzysmaki.pl - klik)ok.2-3 łyżki śmietany 18%6-7 rzodkiewekpęczek szczypiorku1 cebulasól, pieprzsłodka paprykaSer przecisnąć przez praskę. Rzodkiewki zetrzeć na grubej tarce. Cebulkę pokroić w drobna kosteczkę. Szczypiorek drobno pokroić. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i doprawić do smaku. Śmietaną regulujemy konsystencję gzika. W razie potrzeby dodać jej troszkę więcej lub mniej. Podawać z pieczywem. Smacznego :)