Wykonanie
Pamiętacie kiedyś imprezowe sałatki? U mnie zawsze była obowiązkowa pieczarkowa. Pamiętam w akademiku na nasiadówkach znikała w oka mgnieniu;-). Wiosną jak się pokazywały nowalijki dokładałam jeszcze
rzodkiewkę i
ogórki:-). No właśnie przez to, że pierwsze warzywa były dostępne dopiero w kwietniu, to smakowały nieziemsko. Teraz nie ma problemu z
sałatami,
pomidorami i innymi warzywami... Ale te już nie smakują tak jak tamte. Dlatego moja
sałatka, teraz w lutym, to tylko
pieczarki i
jajka...Idealna na Wielkanoc.
Składniki:0,5 kg
pieczarek,4-5
jajek,
majonez (ilość wg uznania),
jogurt naturalny (ilość wg uznania),
sól,
pieprz,
szczypiorek do dekoracji.Przygotowanie:
Pieczarki obgotować w słonej wodzie około 20 minut, wystudzić i pokroić na półtalarki lub drobniej.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić na ćwierćtalarki. Dodać
majonez i
jogurt, przyprawić
solą,
pieprzem. Posypać
szczypiorkiem.