Wykonanie

Pod koniec stycznia, w dniach 24-26, miałam zaszczyt wzięcia udziału w I półfinale 2 edycji Blogerchefa, po wcześniejszym zakwafalifikowaniu się. Konkurs odbył się w 4 gwiazdkowym hotelu
Szafran w Czeladzi. Jestem pod ogromnym wrażeniem i chylę czoła przed organizatorami:
Kasią i
Markiem za całokształt konkursu, profesjonalizm, atmosferę, warunki... To było niezapomniane przeżycie i cieszę się, że mogłam w tym projekcie uczestniczyć. Poznałam wspaniałych ludzi nadających na tych samych falach. Mimo rywalizacji czuło się ogromne wsparcie od nich. A zgrana praca w zespole pozwoliła mi spojrzeć na wspólne gotowanie w zupełnie innym aspekcie. Przyznaję, że to było dla mnie chyba największym wyzwaniem, bo do tej
pory wolałam nie
mieć pomocników w kuchni.Po przyjeździe czekało na nas wiele atrakcji. W piątkowy wieczór po uroczystym powitaniu i wylosowaniu grup, z którymi następnego dnia mieliśmy gotować swoje konkursowe dania, uczestniczyliśmy we wspaniałych warsztatach przygotowywania przystawek typu Finger Food. Szef kuchni Hotelu
Szafran**** i restauracji „Szafranowy Dwór” Dawid Pietrasz wraz ze swoimi współpracownikami pokazali nam jak można pięknie przygotować przyjęcie, zaskakując gości dekoracjami.

Największym
hitem były kwiaty jadalne, mikrozioła i włosy anielskie z karmelu, a to co na pewno wykorzystam w swojej kuchni to ziemia jadalna zrobiona z wysuszonych
oliwek. Zresztą co tu dużo gadać, sami zobaczcie jakie cuda wyczarowaliśmy. Mało tego -
potem to jedliśmy:-) Zwróciliście uwagę na jakich półmiskach było zaserwowane?


Tak to lustra ;-) Fajny pomysł, co?;-) Oczywiście podczas warsztatów i
potem już w samym konkursie korzystaliśmy z produktów sponsorów.Na koniec wieczoru zaproszono nas do drugiej sali na 4 daniową kolację autorstwa szefa kuchni , gdzie mogliśmy się już lepiej poznać, choć integracja na najwyższych obrotach była dnia następnego.

Sobotni poranek rozpoczęliśmy od testu z
wiedzy kulinarnej. Stres rósł proporcjonalnie do zbliżającego się czasu rozpoczęcia naszych zmagań… Po czym automatycznie opadł gdy już zwarci i gotowi rozpoczęliśmy gotowanie na żywo przed jury pod przewodnictwem Mirka Drewniaka. A pomagali mu Dawid Pietrasz i Dariusz
Barański.

Mieliśmy godzinę i 3 kucharzy do pomocy w realizacji dania głównego i przystawki lub deseru. Składy grup zmieniały się co godzinę. Każdy z blogerów raz był szefem kuchni, a trzy
razy kucharzem. Tematem przewodnim półfinału stanowiły produkty
marki OLE! Moja grupa, której dziękuję za współpracę i pomoc to: Agnieszka, Martyna i Michał (zresztą z Michałem pracowałam w każdym zespole).



Pomogli mi przygotować eskalopki z polędwiczek wieprzowych w sosie z
suszonych pomidorów oraz miniserniczki
szapragowe z
sosem żurawinowo-
kaparowym . Dzięki nim udało mi się zdobyć 3 miejsce na podium:-).

Jurorom bardzo smakowała moja propozycja,z której byłam ogromnie dumna. Zresztą nie tylko im, bo zebrałam głośne okrzyki zadowolenia od zebranych gości, którzy wyczyścili talerze z moimi daniami do czysta – najmilszy dla mnie punkt imprezy;-). Półfinał zwyciężyła Martyna, autorka bloga Smakiem pisany, a wszyscy zostaliśmy obdarowani mnóstwem nagród od sponsorów.Po naszych zmaganiach mieliśmy godzinną przerwę, a uwierzcie mi zmęczenie było ogromne, biorąc pod uwagę pracę na nogach w pełnej gotowości i zaangażowaniu przez 8 h, choć w trakcie, tego się nie czuło, bo adrenalina była niesamowita. Około godziny 18 czekała na nas niespodzianka w postaci warsztatów z kuchni śląskiej. Powstawały takie dania jak: kluski szare i śląskie, rolada po sztygarsku, modra
kapusta, wodzionka, hekele, panczkraut, szałot, smażony krupniok czy szpajza. Była nawet produkcja domowej
białej kiełbasy.

Specjały te mogliśmy kosztować na wspólnej kolacji kończącej naszą kulinarną zabawę. Czas tak szybko płynął, że aż żal było wyjeżdżać. Pozostały miłe wspomnienia, nowe kontakty i nadzieja, że jeszcze kiedyś, gdzieś uda nam się spotkać…

Organizatorzy konkursu Blogerchef:Katarzyna Szatkowska – autorka bloga kulinarnego W Krainie Smaku .Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.Patronat honorowy : Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz
EURO Toques Polska.Sponsor strategiczny : Fit&Easy, Jan Niezbędny, OLE!, Serenada,
WiniarySponsor : Appetita, system jakości QAFPPartnerzy strategiczni : Bakalland, Kenolux, Kenwood, De’Longhi, Fiskars, Stalgast,Patronat medialny : Horeca.pl, NewsGastro.pl, JedzJedz.pl, ZnajdzPrzepisy.pl, urodaizdrowie.pl,
papaja.pl, gotujmy.pl, znajdzprzepis.pl, ofeminin.pl.