Wykonanie
Niedaleko Gdańska znajduje się magiczne miejsce, zwane Pałacem Kościeszy .

Jest to hotel, w którym, 25.08.2012 odbyło się wspólne gotowanie blogerów z prawie całej Polski, zorganizowane przez Jolę Bałachowską, pod
okiem Teo Vafidisa i przy wsparciu
marki Kenwood .A słodkości na później przygotowała
cukiernia T. Deker .

Najpierw zostaliśmy przywitani przez organizatorów, właściciela hotelu oraz przez Teo, który jak na Greka przystało, rozmiłowany w greckiej kuchni, przybliżał nam jej tajniki i oswajał z gotowaniem po grecku, w ciągu całych warsztatów. A w menu wcale nie było „ryby po grecku”, tylko
filet z kurczaka,
krewetki, Tzatzyki, i deser. A wszystko to przygotowane przy pomocy sprzętu Kenwooda z najwyższej półki.

Na początku było trochę teorii i to wcale ciekawej, odnośnie produktów, podejścia do gotowania, oraz praktycznych porad. Dacie wiarę, że sprzedawane w sklepach, te śliczne jednakowo
czarne oliwki, to nic innego jak
oliwki zielone przetrzymane w specjalnej beczce?A
potem, w duchu greckiej demokracji, zostaliśmy podzieleni na zespoły przez Teo. Wiadomo Szef rządzi. :)No i zaczęło się gotowanie. Nasz zespół rozprawił się z
filetem z kurczaka z
cukinią,
porem,
suszonymi pomidorami, suszonymi i świeżymi
ziołami.


Poszło nam całkiem sprawnie, ale nie ma się co dziwić, skoro w zespole jest takich dwóch fachowców jak Iwona i
Asia. :)

Mistrz Teo podchodził do każdego zespołu i udzielał wskazówek, radził.

Po zakończeniu gotowania był jeszcze krótki
kurs krojenia warzyw.Następnie przenieśliśmy się do drugiej sali pałacowej, gdzie mogliśmy skosztować tego co ugotowaliśmy. Nie chwaląc się nasz
kurczak smakował najbardziej. :)
Cukiernia T. Deker, częstowała słodkościami, które jak wiadomo zawsze się zmieszczą, nawet po sutym obiedzie.

Cudeńka. :)

I jeszcze więcej cudeniek. :)Do tego Jola, obdarowała nas w imieniu
Winiar, "małym" co nieco. :)

A na koniec jeszcze pamiątkowe zdjęcie z Mistrzem Teo Vafidisem.

I tak to moi
drodzy było.Dziękuję bardzo wszystkim i każdemu z osobna. Cieszę się, że mogłem pogotować w Waszym towarzystwie.