ßßß
Ilość składników zależy od ilości szaszłyków. Orientacyjnie podaję na ok. 10 szaszłyków:1 podwójna pierś z kurczaka30 dag surowego boczku2 duże cebule1 duża lub 2 małe cukinieCukinię opłukać, nie obierać, pokroić na plastry grubości ok. 1 cm. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, a następnie porozdzielać na piórka. Kurczaka i boczek opłukać i pokroić w większe kostki. Kurczaka można na 2 godziny przed robieniem szaszłyków zamarynować w ulubionych ziołach z dodatkiem oleju. Wszystkie produkty naprzemiennie nabijać na patyczki do szaszłyków.
Jeśli kurczak nie był marynowany, szaszłyki obsypać ulubionymi ziołami lub mieszanką ziół do grilla. Jeśli był marynowany, obsypywanie ziołami można pominąć lub szaszłyki tylko oprószyć.Szaszłyki grillować ok. 15 minut, do zezłocenia się kurczaka.