Wykonanie
Nasza podstawowa wersja szaszłyków. Kto już zaczął sezon grillowy?
Ilość składników zależy od ilości szaszłyków. Orientacyjnie podaję na ok. 10 szaszłyków:1 podwójna
pierś z kurczaka30 dag
surowego boczku2 duże
cebule1 duża lub 2 małe
cukinieCukinię opłukać, nie obierać, pokroić na plastry grubości ok. 1 cm.
Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, a następnie porozdzielać na piórka.
Kurczaka i
boczek opłukać i pokroić w większe kostki.
Kurczaka można na 2 godziny przed robieniem szaszłyków zamarynować w ulubionych ziołach z dodatkiem
oleju. Wszystkie produkty naprzemiennie nabijać na patyczki do szaszłyków.
Jeśli
kurczak nie był marynowany, szaszłyki obsypać ulubionymi
ziołami lub mieszanką
ziół do grilla. Jeśli był marynowany, obsypywanie
ziołami można pominąć lub szaszłyki tylko oprószyć.Szaszłyki grillować ok. 15 minut, do zezłocenia się
kurczaka.