Wykonanie
W zasadzie pytanie brzmi nie tyle "jak upiec
kurczaka", ale jak zrobić to, by
mięso pozostało soczyste i pełne smaku.Najbardziej popularna jest metoda klasyczna, czyli pieczenie całego
kurczaka w piekarniku (klik - opis i przepis). Jej wadą jest jedynie to, że najłatwiej tu o przesuszenie
mięsa. Możemy też upiec
kurczaka na rożnie, o ile nasz piekarnik jest wyposażony w taką funkcję. Dzięki obracaniu się
mięso jest tutaj o wiele lepiej zabezpieczone przed przesuszeniem. Osoby, które tak piekly, dobrze wiedzą, jak bardzo ciężko czyści się
potem piekarnik... Poza tym, jeśli zależy nam na nadzieniu, to w tej metodzie musimy z niego zrezygnować.Ostatnio odkryłam jeszcze inną metodę, która jestem absolutnie zachwycona, i którą chciałam Wam dziś polecić - jest to metoda pieczenia
kurczaka na płasko (po angielsku zwana "spatchcocking" lub "butterflying").
Tuszkę kurczaka rozcinamy z jednaj strony, po czym rozkładamy na płasko w naczyniu do pieczenia.Zalety:-
mięso ułożone jest na jednym poziomie, przez co piecze się równomiernie,- poprzez takie ułożenie
mięso piecze się również szybciej, niż w przypadku całej
tuszki,-
pierś kurczaka, czyli najchudszy i najbardziej podatny na wysuszenie element, nie jest już w niekorzystny sposób ułożona najwyżej, dzięki
czemu cała zawarta w niej wilgoć nie ucieka w dół (do i tak bardziej tłustych części).
Mięso pozostaje soczyste i się nie przesusza,- wraz z
mięsem możemy upiec dowolne nadzienie lub warzywa, umieszczając je w tym samym naczyniu do pieczenia - szybko i wygodnie.1.
Tuszkę układamy piersią do dołu. Przecinamy
kurczaka po jednej stronie kręgosłupa, po czym układamy piersią ku górze. Obydwoma złożonymi dłońmi naciskamy mocno w centralnym punkcie piersi, by doprowadzić do pęknięcia chrząstki, i by
tuszka leżała na desce jak najbardziej płasko.
2.
Kurczaka nacieramy dowolnymi
przyprawami.Naczynie do pieczenia wykładamy folią aluminiową.Jeśli chcemy, na dnie naczynia układamy warzywa a na nich
kurczaka skórką do dołu.Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C, po czym przekładamy
kurczaka skórką do góry . Polewamy powstałym w międzyczasie sosem i pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut (w zależności od wielkości
kurczaka).
Kurczak jest gotowy, jeśli po wkuciu w najgrubszą część udka
ostrego noża sok wypływający z
mięsa jest bezbarwny Jeśli jest różowy, pieczemy
kurczaka dodatkowe 10 minut (pod przykryciem np. z folii aluminiowej).Po upieczeniu
kurczaka nie kroimy go od razu, lecz najpierw odstawiamy na 10 minut. Dopiero
potem kroimy i podajemy.