Wykonanie

Fajny czas nastał -
śledziowy:-). Teraz jest to król naszych stołów...No, na pewno mojego:-) Mogłabym
śledzie jeść na każdy posiłek, nawet na deser;-). Kolejna propozycja wigilijna zwłaszcza dla tych, którzy lubią
curry. Zachęcam również do zrobienia sałatki śledziowej, i
śledzi w oleju .

Składniki:0,5 kg
matiasów śledziowych,1
cebula,chlust
oleju rzepakowego,
brzoskwinie w puszce,
curry (ilość wg uznania),
majonez,
jogurt naturalny,
pieprz biały,
sól.Przygotowanie:
Cebulę pokrojoną w piórka zeszklić na
oleju i przestudzić.
Śledzie wymoczyć w wodzie lub
mleku przez około 1h, pokroić w paseczki. Z
majonezu,
jogurtu naturalnego,
curry,
pieprzu,
soli (z
solą ostrożnie) zrobić i doprawić sos. Użyć tyle samo
jogurtu i
majonezu, a ilość zależna jest od naszych preferencji. To samo dotyczy
curry, ale ma dominować smak tej
przyprawy.
Brzoskwinie pokroić w kostkę, dodać
śledzie i
cebulę, zalać sosem. Odstawić do lodówki, żeby się przegryzło:-)