ßßß
Fajny czas nastał - śledziowy:-). Teraz jest to król naszych stołów...No, na pewno mojego:-) Mogłabym śledzie jeść na każdy posiłek, nawet na deser;-). Kolejna propozycja wigilijna zwłaszcza dla tych, którzy lubią curry. Zachęcam również do zrobienia sałatki śledziowej, i śledzi w oleju .
Składniki:0,5 kg matiasów śledziowych,1 cebula,chlust oleju rzepakowego,brzoskwinie w puszce,curry (ilość wg uznania),majonez,jogurt naturalny,pieprz biały, sól.Przygotowanie:Cebulę pokrojoną w piórka zeszklić na oleju i przestudzić. Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku przez około 1h, pokroić w paseczki. Z majonezu, jogurtu naturalnego, curry, pieprzu, soli (z solą ostrożnie) zrobić i doprawić sos. Użyć tyle samo jogurtu i majonezu, a ilość zależna jest od naszych preferencji. To samo dotyczy curry, ale ma dominować smak tej przyprawy. Brzoskwinie pokroić w kostkę, dodać śledzie i cebulę, zalać sosem. Odstawić do lodówki, żeby się przegryzło:-)