ßßß Cookit - przepis na Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

nazwa

Wykonanie

Pyszna, rozgrzewająca, pachnąca, sycąca, aromatyczna, kolorowa, pobudzająca....
Mogłabym tak bez końca. Uwielbiam zupę gulaszową. A ta jest wyjątkowa. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza 2 dodatkom: ogórkom kiszonym i zalewie z papryki konserwowej.
Ten smak wypracowywałam przez kilka lat. Kiedyś na babskiej imprezie koleżanka podała nam zupę gulaszową, dociekałam co tam jest takiego, że smakuje inaczej. Okazało się, że właśnie zalewa octowa. Sama dodałam jeszcze ogórki kiszone i osiągnęłam smak idealny. Już nie eksperymentuję...;-) Przy okazji przygotowania tej zupy wykorzystałam przyprawy Prymat, kt óre dostałam do test owania. Do tej potrawy n adały się doskonale. Polecam.
Składniki:
80 dkg - 1 kg wołowiny bez kości,
2 cebule,
2 papryki,
kilka ziemniaków,
3-4 małe ogórki kiszone,
zalewa z papryki konserwowej ( ale tylko płyn),
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek,
0,5 paczki papryki słodkiej Prymat,
papryka ostra i pieprz czarny Prymat,
sól.
Przygotowanie:
Mięso pokroić w słupki i podsmażyć na oliwie.
Cebulę pokroić w drobna kostkę, wsypać pół paczki słodkiej papryki i podsmażyć do zeszklenia.
Dodać do mięsa, zalać wodą, aby przykryła mięso. Gotować, żeby mięso zmiękło. W tym czasie pokroić paprykę w słupki. Podsmażyć i dodać do zupy. Paprykę obrałam ze skórki.
Można już doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać ziemniaki pokrojone w słupki. Kiedy ziemniaki już są miękkie, dodać ogórki kiszone ( również słupki). Oczywiście w trakcie gotowania dolewać sukcesywnie wodę, która wyparowała podczas gotowania. Na końcu wlać zalewę octową ze słoika z papryka konserwową. Doprawić do smaku i podawać z pieczywem.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/03/zupa-gulaszowa.html