Wykonanie
Pyszna, rozgrzewająca, pachnąca, sycąca, aromatyczna, kolorowa, pobudzająca....Mogłabym tak bez końca. Uwielbiam zupę gulaszową. A ta jest wyjątkowa. Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza 2 dodatkom:
ogórkom kiszonym i zalewie z
papryki konserwowej.Ten smak wypracowywałam przez kilka lat. Kiedyś na babskiej imprezie koleżanka podała nam zupę gulaszową, dociekałam co tam jest takiego, że smakuje inaczej. Okazało się, że właśnie zalewa octowa. Sama dodałam jeszcze
ogórki kiszone i osiągnęłam smak idealny. Już nie eksperymentuję...;-) Przy okazji przygotowania tej zupy wykorzystałam
przyprawy Prymat, kt óre dostałam do test owania. Do tej potrawy n adały się doskonale. Polecam.
Składniki:80 dkg - 1 kg
wołowiny bez kości,2
cebule,2
papryki,kilka
ziemniaków,3-4 małe
ogórki kiszone,zalewa z
papryki konserwowej ( ale tylko płyn),
olej rzepakowy lub
oliwa z oliwek,0,5 paczki
papryki słodkiej Prymat,
papryka ostra i
pieprz czarny Prymat,
sól.
Przygotowanie:
Mięso pokroić w słupki i podsmażyć na
oliwie.
Cebulę pokroić w drobna kostkę, wsypać pół paczki
słodkiej papryki i podsmażyć do zeszklenia.
Dodać do
mięsa, zalać
wodą, aby przykryła
mięso. Gotować, żeby
mięso zmiękło. W tym czasie pokroić
paprykę w słupki. Podsmażyć i dodać do zupy.
Paprykę obrałam ze skórki.
Można już doprawić
solą,
pieprzem i
ostrą papryką. Dodać
ziemniaki pokrojone w słupki. Kiedy
ziemniaki już są miękkie, dodać
ogórki kiszone ( również słupki). Oczywiście w trakcie gotowania dolewać sukcesywnie
wodę, która wyparowała podczas gotowania. Na końcu wlać zalewę
octową ze słoika z
papryka konserwową. Doprawić do smaku i podawać z
pieczywem.