Wykonanie
Cześć =)
Karkówka z
papryką,
cebulą i
kartoflami, to jedna z moich ulubionych potraw. Uwielbiam to połączenie, ponieważ bardzo mi ono smakuje.Danie to jem bardzo często. Mam do niego duży sentyment - kojarzy mi się z początkami mojego gotowania. Dziś przedstawiam
karkówkę w wersji pieczonej.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania tej potrawy, ponieważ naprawdę warto!


Potrzebne będą (dla 2 osób):- 2 plastry
karkówki (ok. 400g)- 5-6
ziemniaków- 2
papryki (w tej wersji użyłem czerwonej i żółtej)- 1 duża
cebula-
sól,
pieprz- marynata staropolska Kamis lub
tymianek lub
ostra papryka- oliwa/olejSposób wykonania:1)
Karkówkę przyprawiamy, skrapiamy
oliwą i odstawiamy na pół godziny do lodówki.2) W międzyczasie kroimy
paprykę i
cebulę w średnią kostkę.
Ziemniaki obieramy i również kroimy w dowolnej wielkości kawałki.3) Na patelni rozgrzewamy
oliwę, a następnie podsmażamy plastry
karkówki z obu stron, po czym przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego, dodajemy
ziemniaki i podlewamy lekko
wodą.4) Piekarnik rozgrzewamy do 180-190 stopni C, a następnie wkładamy do niego naczynie i pieczemy 1 godzinę i 30 minut.5)
Paprykę i
cebulę dodajmy po 30 minutach od momentu rozpoczęcia pieczenia. W miarę potrzeby dolewamy
wody.6) Przed końcem pieczenia sprawdzamy czy
mięso jest miękkie i dobrze upieczone, a w miarę potrzeby pieczemy dodatkowe kilka minut.


Smacznego =)