ßßß
 
            
        
 Potrzebne będą (dla 2 osób):- 2 plastry karkówki (ok. 400g)- 5-6 ziemniaków- 2 papryki (w tej wersji użyłem czerwonej i żółtej)- 1 duża cebula- sól, pieprz- marynata staropolska Kamis lub tymianek lub ostra papryka- oliwa/olejSposób wykonania:1) Karkówkę przyprawiamy, skrapiamy oliwą i odstawiamy na pół godziny do lodówki.2) W międzyczasie kroimy paprykę i cebulę w średnią kostkę. Ziemniaki obieramy i również kroimy w dowolnej wielkości kawałki.3) Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy plastry karkówki z obu stron, po czym przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego, dodajemy ziemniaki i podlewamy lekko wodą.4) Piekarnik rozgrzewamy do 180-190 stopni C, a następnie wkładamy do niego naczynie i pieczemy 1 godzinę i 30 minut.5) Paprykę i cebulę dodajmy po 30 minutach od momentu rozpoczęcia pieczenia. W miarę potrzeby dolewamy wody.6) Przed końcem pieczenia sprawdzamy czy mięso jest miękkie i dobrze upieczone, a w miarę potrzeby pieczemy dodatkowe kilka minut.
Potrzebne będą (dla 2 osób):- 2 plastry karkówki (ok. 400g)- 5-6 ziemniaków- 2 papryki (w tej wersji użyłem czerwonej i żółtej)- 1 duża cebula- sól, pieprz- marynata staropolska Kamis lub tymianek lub ostra papryka- oliwa/olejSposób wykonania:1) Karkówkę przyprawiamy, skrapiamy oliwą i odstawiamy na pół godziny do lodówki.2) W międzyczasie kroimy paprykę i cebulę w średnią kostkę. Ziemniaki obieramy i również kroimy w dowolnej wielkości kawałki.3) Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy plastry karkówki z obu stron, po czym przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego, dodajemy ziemniaki i podlewamy lekko wodą.4) Piekarnik rozgrzewamy do 180-190 stopni C, a następnie wkładamy do niego naczynie i pieczemy 1 godzinę i 30 minut.5) Paprykę i cebulę dodajmy po 30 minutach od momentu rozpoczęcia pieczenia. W miarę potrzeby dolewamy wody.6) Przed końcem pieczenia sprawdzamy czy mięso jest miękkie i dobrze upieczone, a w miarę potrzeby pieczemy dodatkowe kilka minut.
 Smacznego =)
Smacznego =)