ßßß Cookit - przepis na Grissini

Grissini

nazwa

Wykonanie

Jak robię pizzę, to zazwyczaj zostają mi drożdże. Pewnie nie tylko mi...;-)
Widziałam na mnóstwo blogach te paluszki, pomyślałam, że i ja spróbuję je upiec. Okazały się doskonałą przekąską zwłaszcza do koziego twarożku i do szynki wędzonej, a te z samym serem cieszyły się największym wzięciem:-) Czyli jak tylko zostają mi drożdże już teraz wiem jak je wykorzystać:-)
Składniki:
około 0,5 kg mąki,
1 łyżeczka cukru lub miodu,
1 szkl. ciepłej wody,
15 - 20 g drożdży,
3 łyżki oleju,
2 łyżeczka soli,
ser żółty do ciasta i do posypania, ewentualnie zioła, mak, sezam...
Przygotowanie:
W misce wymieszać wodę, cukier i drożdże. Odstawić na chwilę. Wlać do miski, dosypać mąkę,wlać olej, sól - wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (mąki dosypywać tyle, żeby ciasto nie lepiło się do rąk). Kiedy ciasto podwoi swą objętość,doda ć żółtego startego sera.Rozwałkować na cienki placek, wycinać paski o grubości 1 cm. Nadać im kształt paluszków, poprzez rozciągnięcie i zrolowanie. Posypać dodatkami i ułożyć na blasze. Piec w temp. od 180-200 stop. kilkanaście minut do zrumienienia. Podawać same lub z dodatkami. Doskonale nadają się do zupy lub sałatki.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/01/grissini.html