ßßß Cookit - przepis na BAJGLE

BAJGLE

nazwa

Wykonanie

10 February, 2013
BAJGLE
Nie dają mi spokoju. Bajgle to doskonały wypiek, ale moje pierwsze podejście do nich nie było szczególnie udane.
Postanowiłam ponowić próbę, z wykorzystaniem innego przepisu, i tym razem pełen sukces.
Bajgle zostały wymyślone prawdopodobnie w Krakowie na początku XVII wieku, a mimo to Nowy Jork i Montreal to miasta przodujące w wypiekaniu bajgli. Żydowscy emigranci zawieźli je na Manhattan i tam były wypiekane tradycyjnie, ręcznie. Dopiero później, po 1950 roku powstały fabryki bajgli.
U nas często myli się je z obwarzankami. Nie jest to pieczywo, które traktuje się jako codzienne i które jest wypiekane w każdej piekarni.
Szkoda, bo bajgle są wyjątkowo efektowne i urodziwe, wspaniałe w smaku i konsystencji.
Są dobre świeże, zaraz po upieczeniu, ale również po podgrzaniu, w tosterze, albo na patelni; takie podgrzane są chyba nawet jeszcze lepsze.
Składniki: na około 10 - 12 sztuk
2 łyżeczki suchych drożdży
około 500g mąki
2 łyżeczki cukru
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka miodu
mak albo sezam do posypania
Jak zrobiłam:
1. W misce połączyłam drożdże, cukier, mąkę i ciepłą wodę. Zagniotłam ciasto. Ciasto wyrabiałam tak długo, aż było elastyczne i odchodziło od rąk. Jeżeli jest zbyt kleiste, trzeba dodać mąki, jeżeli za twarde, trochę wody.
2. Ciasto podzieliłam na 10 części ( tyle części, ile bajgli chcemy uzyskać ). Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia lekko nasmarowanym oliwą. Ułożyłam na nim kulki ciasta, przykryłam folią i zostawiłam na 45 minut do wyrośnięcia.
3. W garnku zagotowałam wodę z miodem. Piekarnik rozgrzałam do 180'C. W kulkach zrobiłam palcem dziurkę po środku i wrzucałam po 2 - 3 do gotującej wody. Wyjmowałam łyżką cedzakową zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Osuszyłam delikatnie ręcznikiem papierowym i ponownie ułożyłam na blaszce. Posypałam sezamem.
4. Piekłam przez 15 - 20 minut. Powinny się trochę zrumienić, ale bajgle mogą być blade. Wtedy przy podpiekaniu nie będą zbyt suche.
Etap gotowania bajgli można pominąć, a wtedy czas pieczenia trzeba wydłużyć do około 25 minut. Są wtedy bardzo mięciutkie.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2013/02/10-february-2013.html