Wykonanie
10 February, 2013BAJGLENie dają mi spokoju. Bajgle to doskonały wypiek, ale moje pierwsze podejście do nich nie było szczególnie udane.Postanowiłam ponowić próbę, z wykorzystaniem innego przepisu, i tym razem pełen sukces.Bajgle zostały wymyślone prawdopodobnie w
Krakowie na początku XVII wieku, a mimo to Nowy Jork i Montreal to miasta przodujące w wypiekaniu bajgli. Żydowscy emigranci zawieźli je na Manhattan i tam były wypiekane tradycyjnie, ręcznie. Dopiero później, po 1950 roku powstały fabryki bajgli.U nas często
myli się je z
obwarzankami. Nie jest to
pieczywo, które traktuje się jako codzienne i które jest wypiekane w każdej piekarni.Szkoda, bo bajgle są wyjątkowo efektowne i urodziwe, wspaniałe w smaku i konsystencji.Są dobre świeże, zaraz po upieczeniu, ale również po podgrzaniu, w tosterze, albo na patelni; takie podgrzane są chyba nawet jeszcze lepsze.

Składniki: na około 10 - 12 sztuk2 łyżeczki suchych
drożdżyokoło 500g
mąki2 łyżeczki
cukru1 i 1/2 szklanki ciepłej
wody1 łyżka
miodumak albo
sezam do posypania


Jak zrobiłam:1. W misce połączyłam
drożdże,
cukier,
mąkę i ciepłą
wodę. Zagniotłam ciasto. Ciasto wyrabiałam tak długo, aż było elastyczne i odchodziło od rąk. Jeżeli jest zbyt kleiste, trzeba dodać
mąki, jeżeli za twarde, trochę
wody.2. Ciasto podzieliłam na 10 części ( tyle części, ile bajgli chcemy uzyskać ). Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia lekko nasmarowanym
oliwą. Ułożyłam na nim kulki ciasta, przykryłam folią i zostawiłam na 45 minut do wyrośnięcia.

3. W garnku zagotowałam
wodę z
miodem. Piekarnik rozgrzałam do 180'C. W kulkach zrobiłam palcem dziurkę po środku i wrzucałam po 2 - 3 do gotującej
wody. Wyjmowałam łyżką cedzakową zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Osuszyłam delikatnie ręcznikiem papierowym i ponownie ułożyłam na blaszce. Posypałam
sezamem.

4. Piekłam przez 15 - 20 minut. Powinny się trochę zrumienić, ale bajgle mogą być blade. Wtedy przy podpiekaniu nie będą zbyt suche.

Etap gotowania bajgli można pominąć, a wtedy czas pieczenia trzeba wydłużyć do około 25 minut. Są wtedy bardzo mięciutkie.