ßßß

Składniki na 8- 10 bułeczek:500 g mąki2 łyżeczki cukru2 łyżeczki soli10- 12 g drożdży1 szklanka dość ciepłej wody1/4 szklanki oliwy z oliwekkilka łyżek maku i sezamu
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru, zalać wodą, odstawić. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wodę z dzożdżami, wymieszać łyżką. Dodać oliwę, zagnieść, przełożyć na stolnicę, wyrobić elastyczne ciasto. Odłożyć w jak najustronniejsze miejsce, pozbawione przeciągów i nadmiernego hałasu na 1,5- 2 h. Podzielić na 8- 10 części, robić wałeczki, zwijać, przekładać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Każde zawiniątko smarować oliwą, posypywać makiem i sezamem. Piekarnik nagrzać do 240 stopni, bułeczki odłożyć do wyrośnięcia (10- 20 minut). Piec 15- 25 minut. Podawać z masełkiem lub twarożkiem. Smacznego!