Wykonanie
Wczoraj była pizza. Niedużo składników, a ciasto cała masa. Tak też, spontanicznie powstały zawijaski
makowo-
sezamowe. I mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość moich
drożdżowych wypieków, bo po zapoznaniu się z tym
ciastem też nie będziecie się mogli opędzić od chęci na puszyste pyszości;)


Składniki na 8- 10 bułeczek:500 g
mąki2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
soli10- 12 g
drożdży1 szklanka dość ciepłej
wody1/4 szklanki
oliwy z oliwekkilka łyżek
maku i
sezamu
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami
cukru, zalać
wodą, odstawić. Do miski przesiać
mąkę, dodać
sól,
wodę z
dzożdżami, wymieszać łyżką. Dodać
oliwę, zagnieść, przełożyć na stolnicę, wyrobić elastyczne ciasto. Odłożyć w jak najustronniejsze miejsce, pozbawione przeciągów i nadmiernego hałasu na 1,5- 2 h. Podzielić na 8- 10 części, robić wałeczki, zwijać, przekładać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Każde zawiniątko smarować
oliwą, posypywać
makiem i
sezamem. Piekarnik nagrzać do 240 stopni, bułeczki odłożyć do wyrośnięcia (10- 20 minut). Piec 15- 25 minut. Podawać z
masełkiem lub
twarożkiem. Smacznego!
