Wykonanie


Po przygotowaniu poprzednich
bułek myślałam już, że lepszych być nie może. I było tak do czasu gdy nie powstały te pyszne
kajzerki. Rodzinka zgodnie orzekła iż teraz to te są zdecydowanie najlepsze jakie dotychczas upiekłam, a wierzcie mi trochę ich już było. Tak więc polecam baaardzo gorąco- zdrowe, bez dodatku pszenicy, tylko
mąka orkiszowa- 100%. Samo zdrowie ! Dla wielbicieli zwykłych
pszennych bułek ale nie tylko. To pierwsze
bułki, które skradły moje
serce, bardzo puszyste i przepyszne... :-)Składniki na ok.10-12sztuk:- 620-630g
mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 25g świeżych
drożdży- 350ml ciepłej
wody lub 200ml
wody i 150ml
mleka owsianego (również letnie)- 3 łyżki
oliwy z oliwek- 8g
soli- ziarna do posypania (u mnie
mak i
sezam:biały i czarny)
Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 1 łyżkę
mąki i trochę letniej
wody, dokładnie zamieszać i odstawić na ok.10-15 minut do wyrośnięcia.

W misie miksera umieścić
makę (z 620g), dodać wyrośnięty zaczyn,
sól,
oliwę,
wodę oraz
mleko (gdy dajemy) i dokładnie wyrobić. Ciasto ma być elastyczne ale nie klejące, gdy przygotowywałam z samą
wodą wystarczyło 620g
mąki, przy wersji z
mlekiem musiałam dosypać jeszcze 10g, stąd różnice w składnikach.Z ciasta uformować kulę (dłońmi maczanymi w
oliwie) i odstawić pod przykryciem w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 30 minut. Po wyrośnięciu ciasto zbić i lekko zagniatając uformować z niego 10-12
bułek, maczając ręce w
oliwie.


Uformowane
bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko naciąć, posmarować
oliwą lub roztrzepanym
jajkiem z
wodą (dla lepszego koloru
bułek), posypać ulubionymi ziarnami, skropić
wodą i odstawić na chwilę do napuszenia na ok.10 minut. Po tym czasie wkładamy
bułki do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy w tej temperaturze ok.20 minut na programie góra-dół. Następnie przałączamy na termoobieg i dopiekamy jeszcze ok.5 minut na termoobiegu.









Smacznego :-)