ßßß Cookit - przepis na Piersi kacze z gruszką

Piersi kacze z gruszką

nazwa

Wykonanie

Po Andrzejkach zapraszam na obiad z kaczką w roli głównej:-).
Na prośbę wielu znajomych, którzy jedli lub słyszeli o tej kaczce w moim wykonaniu, m usiałam ją tu podać. Myślę, że skorzystacie z tego przepisu nie jeden raz. Przepis dawno temu przeczytałam, gdzieś w gazecie, a podał ją jak dobrze pamiętam Pascal Brodnicki. Smacznego!
Składniki:
2 piersi z kaczki,
1-2 gruszki,
¾ szkl. soku jabłkowego,
1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
2 łyżki brandy lub koniaku,
1 kostka bulionowa ( niekoniecznie),
1 łyżka marynowanego pieprzu,
kilka gałązek świeżego tymianku,
sól.
Przygotowanie:
Piersi kaczki natrzeć solą z obu stron, położyć na rozgrzanej patelni skórą do dołu i smażyć do zrumienienia skórki (około 15 minut), przewrócić na drugą stronę i chwilę podsmażyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i trzymać w ciepłym piekarniku (150 stopni C). W tym czasie przygotować sos. Zachować 1 łyżkę tłuszczu, który się wytopił z kaczki i podsmażyć chwilę obrane w talarki grusz ki . W soku jabłkowym rozpuścić mąkę kukurydzianą i wlać na patelnię, dodać alkohol, pieprz zielony, listki tymianku i kostkę bulionową (lub sól). Zredukować, aby otrzymać gęstą konsystencję. Wyjąć kaczkę z piekarnika, pokroić w plastry ukośnie, polać sosem gruszkowym. Udekorować gałązk ami tymianku.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/12/piersi-kacze-z-gruszka.html