Wykonanie



Po Andrzejkach zapraszam na obiad z
kaczką w roli głównej:-).Na prośbę wielu znajomych, którzy jedli lub słyszeli o tej
kaczce w moim wykonaniu, m usiałam ją tu podać. Myślę, że skorzystacie z tego przepisu nie jeden raz. Przepis dawno temu przeczytałam, gdzieś w gazecie, a podał ją jak dobrze pamiętam Pascal Brodnicki. Smacznego!Składniki:

2 piersi z
kaczki,1-2
gruszki,¾ szkl.
soku jabłkowego,1 łyżeczka
mąki kukurydzianej,2 łyżki
brandy lub
koniaku,1 kostka bulionowa ( niekoniecznie),1 łyżka marynowanego
pieprzu,kilka gałązek świeżego
tymianku,
sól.Przygotowanie:Piersi
kaczki natrzeć
solą z obu stron, położyć na rozgrzanej patelni skórą do dołu i smażyć do zrumienienia skórki (około 15 minut), przewrócić na drugą stronę i chwilę podsmażyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i trzymać w ciepłym piekarniku (150 stopni C). W tym czasie przygotować sos. Zachować 1 łyżkę tłuszczu, który się wytopił z
kaczki i podsmażyć chwilę obrane w talarki grusz ki . W
soku jabłkowym rozpuścić
mąkę kukurydzianą i wlać na patelnię, dodać
alkohol,
pieprz zielony, listki
tymianku i kostkę
bulionową (lub
sól). Zredukować, aby otrzymać gęstą konsystencję. Wyjąć
kaczkę z piekarnika, pokroić w plastry ukośnie, polać sosem
gruszkowym. Udekorować gałązk ami
tymianku.


