ßßß Cookit - przepis na Kaczka z porzeczkową glazurą

Kaczka z porzeczkową glazurą

nazwa

Wykonanie

Lato kojarzy mi się z wieloma smakami. Co roku jest inne ze względu na miejsce, gdzie się wypoczywa i czego się kosztuje. Staram się poznawać każde miejsce od kuchni. Często wykorzystuję przepisy przywiezione z letnich wojaży, męcząc eksperymentami najbliższych. Lato to również czas na współbiesiadowanie z przyjaciółmi i zaskakiwanie ich kulinarnymi niespodziankami, ale lato to też sezon na świeże warzywa, kurki i przede wszystkim owoce, nasze polskie jagody i porzeczki. Chciałabym właśnie te owoce wykorzystać w swoim przepisie. Doskonale smakują świeże zrywane prosto z krzaka, serwowane w deserach czy koktajlach, ale też wspaniale współgrają z mięsem. Właśnie czerwona porzeczka zainspirowała mnie do przygotowania potrawy letniej w konkursie Akademii Letniej.
Składniki:
2 piersi z kaczki,
100 g czerwonej porzeczki,
1 łyżka miodu ( jeśli są kwaśne porzeczki),
¾ szkl. soku jabłkowego,
1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
2 łyżki brandy lub koniaku,
1 kostka bulionowa ( niekoniecznie),
kilka gałązek świeżego tymianku,
sól.
Przygotowanie:
Piersi kaczki natrzeć solą z obu stron, położyć na rozgrzanej patelni skórą do dołu i smażyć do zrumienienia skórki (około 15 minut), przewrócić na drugą stronę i chwilę podsmażyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i trzymać w ciepłym piekarniku (150 stopni C). W tym czasie zrobić glazurę. Zachować 1 łyżkę tłuszczu, który się wytopił z kaczki i podsmażyć chwilę porzeczki rozgniatając widelcem, dodać miód. W soku jabłkowym rozpuścić mąkę kukurydzianą i wlać na patelnię, dodać alkohol, listki tymianku i kostkę bulionową (lub sól). Zredukować, aby otrzymać gęstą konsystencję. Wyjąć kaczkę z piekarnika, pokroić w plastry ukośnie, polać glazurą. Udekorować gałązką tymianku. Podawać z mieszanką sałat i sosem winegret.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/07/kaczka-z-porzeczkowa-glazura.html