ßßß Cookit - przepis na Sos porzeczkowy na zimno

Sos porzeczkowy na zimno

nazwa

Wykonanie

Pewnie bardziej się przyda w sezonie porzeczkowym;-)
Ja wykorzystałam mrożone owoce, które jeszcze mi zalegały w zamrażarce, ale latem powtórzę go na pewno.
Idealny do pasztetów i serów. Winny, kwaskowy o pięknym kolorze.
Mój sos porzeczkowy był hitem na świątecznym stole;-)
Składniki:
200 g czerwonej porzeczki (użyłam mrożonej,
200 ml wina wytrawnego czerwonego,
2 łyżki miodu,
2 łyżki żurawiny ze słoika .
Przygotowanie:
Porzeczki umyte i obrane z szypułek zalać winem, gotować na małym ogniu, odparować do 1/3 objętości. Całość przetrzeć przez sito. Dodać miód i żurawinę, wymieszać, ewentualnie dosłodzić miodem. Podawać do pasztetów pieczonych i serów.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/04/sos-porzeczkowy-na-zimno.html