Wykonanie
Jeśli sezonowo to muszą być
ogórki. Kiedy pojawiły się pierwsze gruntowe nie mogłam się oprzeć i musiałam zrobić małosolne. Uwielbiamy je i królują u nas do późnej jesieni. Wczoraj zrobiłam je po raz 4 w tym roku. Zachęcam do kosztowania:-)Składniki:
około 1 kg
ogórków gruntowych jak najmniejszych,
koper,
czosnek wg uznania ( ja
daję kilka ząbków),kawałek korzenia
chrzanuliście
winogrona,
wiśni i
chrzanu,
woda - 1 litr,
sól kamienna - 1 łyżka z czubkiem.Przygotowanie:Myjemy i moczymy
ogórki, ścinamy końcówki, żeby szybciej się ukisiły. Obieramy
czosnek,
chrzan i kroimy w słupki. Myjemy
koper i liście, zagotowujemy
wodę z
solą. Układamy w naczyniu na przemian
koper, liście,
czosnek,
chrzan i
ogórki. Powtarzamy kilkakrotnie. Zalewamy wszystko
wodą z
solą. Czekamy cierpliwie przynajmniej 1 dzień. Zajadamy:-)