ßßß Cookit - przepis na Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

nazwa

Wykonanie

Jeśli sezonowo to muszą być ogórki. Kiedy pojawiły się pierwsze gruntowe nie mogłam się oprzeć i musiałam zrobić małosolne. Uwielbiamy je i królują u nas do późnej jesieni. Wczoraj zrobiłam je po raz 4 w tym roku. Zachęcam do kosztowania:-)
Składniki:
około 1 kg ogórków gruntowych jak najmniejszych,
koper,
czosnek wg uznania ( ja daję kilka ząbków),
kawałek korzenia chrzanu
liście winogrona, wiśni i chrzanu,
woda - 1 litr,
sól kamienna - 1 łyżka z czubkiem.
Przygotowanie:
Myjemy i moczymy ogórki, ścinamy końcówki, żeby szybciej się ukisiły. Obieramy czosnek, chrzan i kroimy w słupki. Myjemy koper i liście, zagotowujemy wodę z solą. Układamy w naczyniu na przemian koper, liście, czosnek, chrzan i ogórki. Powtarzamy kilkakrotnie. Zalewamy wszystko wodą z solą. Czekamy cierpliwie przynajmniej 1 dzień. Zajadamy:-)
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/05/ogorki-maosolne-jesli-sezonowo-to-musza.html