ßßß Cookit - przepis na Jogurtowy torcik

Jogurtowy torcik

nazwa

Wykonanie

W związku z wizytą gości postarałam się o znakomity torcik jogurtowy. Wyszedł rewelacyjnie dziś zostały już tylko dwa małe kawałki.
Na szczególna uwagę zasługuje masa jogurtowa.
SKŁADNIKI:
2 jaja
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 szklanki oliwy
3 czubate łyżeczki żelatyny
1 szklanka śmietany 30 %
3 szklanki jogurtu typu greckiego
1 opakowanie cukru waniliowego
kilka kropel ekstraktu waniliowego
4 łyżki cukru pudru
słoik dżemu wiśniowego
opakowanie płatków migdałów
Jaja ubić z cukrem. Dod ać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i oliwę. Wymieszać. Piec w tortownicy wysmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą około 35 minut w temperaturze 180 st. C.
Zostawić do ostudzenia.
Żelatynę namoczyć w śmietanie w garnku. Następnie podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. dodać jogurt, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy i cukier puder. dokładnie wymieszać.
Gotową masę jogurtową przelać na ostudzone ciasto. Całość schłodzić w lodówce.
Stężałą masę jogurtową posmarować dżemem wiśniowym i posypać płatkami migdałów.
Źródło:http://slodkozwisienka.blogspot.com/2013/10/jogurtowy-torcik.html