ßßß
Składniki:(na około 6 naleśników)naleśniki (na przykład z tego przepisu)500 g pieczarek (u mnie brązowe)120 g cebuli1 łyżka masła1 łyżeczka ziół prowansalskich1/2 łyżeczki bazylii1/2 łyżeczki oregano2 łyżeczki słodkiej papryki2 czubate łyżeczki pieprzu ziołowegosól, świeżo mielony pieprz; do smakuSos Koperkowy:250 ml bulionu warzywnego100 ml kwaśnej śmietany 18%1 1/2 łyżki mąki pszennej20 g koperkusólświeżo mielony pieprzszczypta cukruNa patelni rozpuść łyżkę masła i zeszklij na niej posiekaną cebulę. Dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki, a kiedy puszczą sok wsyp zioła prowansalskie, bazylię i oregano.
Gdy woda z pieczarek odparuje dopraw je słodką papryką, pieprzem ziołowym, solą i świeżo mielonym pieprzem.
Farsz nakładaj na naleśniki i zawijaj w ruloniki. Tak przygotowane naleśniki obsmaż jeszcze na patelni z obu stron (najlepiej zaraz przed podaniem).
W rondelku zagrzej bulion. W miseczce połącz śmietanę z mąką i kilkoma łyżkami bulionu (aby ocieplić śmietanę).
Całość wlej do rondelka i gotuj cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj posiekany koperek i dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Naleśniki podawaj polane sosem.
SMACZNEGO!

źródło: przepis własny