Naleśniki z pikantnym farszem i sosem koperkowym. Prosto, ale bardzo smacznie. Sam sos jakoś mi "nie podchodził" (chociaż Mężowi tak), ale połączony z naleśnikami komponuje się bardzo dobrze-aż robiłam sobie dokładkę ;)Składniki:(na około 6 naleśników)naleśniki (na przykład z tego przepisu)500 g pieczarek (u mnie brązowe)120 g cebuli1 łyżka masła1 łyżeczka ziół prowansalskich1/2 łyżeczki bazylii1/2 łyżeczki oregano2 łyżeczki słodkiej papryki2 czubate łyżeczki pieprzuziołowegosól, świeżo mielony pieprz; do smakuSos Koperkowy:250 ml bulionu warzywnego100 ml kwaśnej śmietany 18%1 1/2 łyżki mąki pszennej20 g koperkusólświeżo mielony pieprzszczypta cukruNa patelni rozpuść łyżkę masła i zeszklij na niej posiekaną cebulę. Dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki, a kiedy puszczą sok wsyp zioła prowansalskie, bazylię i oregano.Gdy woda z pieczarek odparuje dopraw je słodką papryką, pieprzemziołowym, solą i świeżo mielonym pieprzem.Farsz nakładaj na naleśniki i zawijaj w ruloniki. Tak przygotowane naleśniki obsmaż jeszcze na patelni z obu stron (najlepiej zaraz przed podaniem).W rondelku zagrzej bulion. W miseczce połącz śmietanę z mąką i kilkoma łyżkami bulionu (aby ocieplić śmietanę).Całość wlej do rondelka i gotuj cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj posiekany koperek i dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Naleśniki podawaj polane sosem.SMACZNEGO!źródło: przepis własny