ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z Pieczarkami i Sosem Koperkowym

Naleśniki z Pieczarkami i Sosem Koperkowym

nazwa

Wykonanie

Naleśniki z pikantnym farszem i sosem koperkowym. Prosto, ale bardzo smacznie. Sam sos jakoś mi "nie podchodził" (chociaż Mężowi tak), ale połączony z naleśnikami komponuje się bardzo dobrze-aż robiłam sobie dokładkę ;)
Składniki:
(na około 6 naleśników)
naleśniki (na przykład z tego przepisu)
500 g pieczarek (u mnie brązowe)
120 g cebuli
1 łyżka masła
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 czubate łyżeczki pieprzu ziołowego
sól, świeżo mielony pieprz; do smaku
Sos Koperkowy:
250 ml bulionu warzywnego
100 ml kwaśnej śmietany 18%
1 1/2 łyżki mąki pszennej
20 g koperku
sól
świeżo mielony pieprz
szczypta cukru
Na patelni rozpuść łyżkę masła i zeszklij na niej posiekaną cebulę. Dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki, a kiedy puszczą sok wsyp zioła prowansalskie, bazylię i oregano.
Gdy woda z pieczarek odparuje dopraw je słodką papryką, pieprzem ziołowym, solą i świeżo mielonym pieprzem.
Farsz nakładaj na naleśniki i zawijaj w ruloniki. Tak przygotowane naleśniki obsmaż jeszcze na patelni z obu stron (najlepiej zaraz przed podaniem).
W rondelku zagrzej bulion. W miseczce połącz śmietanę z mąką i kilkoma łyżkami bulionu (aby ocieplić śmietanę).
Całość wlej do rondelka i gotuj cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj posiekany koperek i dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Naleśniki podawaj polane sosem.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/04/nalesniki-z-pieczarkami-i-sosem.html