Wykonanie
Chinkali, to przysmak Gruziński. Trochę podobny do naszych pierogów, jednak w przeciwieństwie do nich, nadziewa się je surowym
mięsem. Podczas gotowania w ich wnętrzu powstaje aromatyczny i bardzo smaczny
bulion.Jedzenie Chinkali rozpoczyna się od nadgryzienia kawałka sakiewki i wypicia wytworzonego
bulionu, a dopiero
potem zjada się resztę.Ponieważ nie przepadam za smakiem czerwonego
mięsa, nie zaliczę ich do najsmaczniejszych rzeczy jakie
jadłam, ale
bulion i ciasto nim nasiąknięte naprawdę bardzo mi smakowało. Mąż nie ma takich udziwnień
smakowych i jemu Chinkali smakowało w całości ;) Dlatego polecam spróbować ;)
ChinkaliSkładniki na Ciasto:500 g
mąkiszczypta
soli250 - 300 ml ciepłej
wodyNadzienie:300 g mielonej
wieprzowiny250 g mielonej
wołowiny (lepsza byłaby
cielęcina)100 g
cebuli2,5 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżki posiekanej
kolendryszczypta mielonego
kminkuświeżo mielony
pieprzsólMąkę wymieszaj z
solą i stopniowo dodawaj
wodę (zależy od
mąki ile jej wchłonie). Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto - zagniataj przez 10 - 15 minut. Przykryj i odstaw.
W misce wymieszaj oba
mięsa z posiekaną w kostkę
cebulą (można też zetrzeć na drobnej tarce),
pietruszką,
kolendrą,
kminkiem,
pieprzem i
solą. Dodawaj po trochu
wody, tak żeby masa stała się luźniejsza, ale nie płynna. Masę najlepiej wyrabiać ręką.
Ciasto rozwałkuj na około 1 cm i szklanką wytnij z niego kola. Na posypanej
mąką powierzchni, rozwałkuj każde kółeczko na cienki placek.
Na środek placka ułóż nadzienie, brzegi ciasta zbierz u góry w harmonijkę, a następnie zlep i urwij jego nadmiar (trudno to opisać więc znalazłam filmik, na którym możecie zobaczyć jak powinno to wyglądać klik)
Gotuj w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Od czasu do czasu przemieszaj drewnianą łyżką. Podawaj zaraz po wyjęciu z
wody.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny