ßßß
ChinkaliSkładniki na Ciasto:500 g mąkiszczypta soli250 - 300 ml ciepłej wodyNadzienie:300 g mielonej wieprzowiny250 g mielonej wołowiny (lepsza byłaby cielęcina)100 g cebuli2,5 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki posiekanej kolendryszczypta mielonego kminkuświeżo mielony pieprzsólMąkę wymieszaj z solą i stopniowo dodawaj wodę (zależy od mąki ile jej wchłonie). Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto - zagniataj przez 10 - 15 minut. Przykryj i odstaw.
W misce wymieszaj oba mięsa z posiekaną w kostkę cebulą (można też zetrzeć na drobnej tarce), pietruszką, kolendrą, kminkiem, pieprzem i solą. Dodawaj po trochu wody, tak żeby masa stała się luźniejsza, ale nie płynna. Masę najlepiej wyrabiać ręką.
Ciasto rozwałkuj na około 1 cm i szklanką wytnij z niego kola. Na posypanej mąką powierzchni, rozwałkuj każde kółeczko na cienki placek.
Na środek placka ułóż nadzienie, brzegi ciasta zbierz u góry w harmonijkę, a następnie zlep i urwij jego nadmiar (trudno to opisać więc znalazłam filmik, na którym możecie zobaczyć jak powinno to wyglądać klik)
Gotuj w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Od czasu do czasu przemieszaj drewnianą łyżką. Podawaj zaraz po wyjęciu z wody.
SMACZNEGO!


źródło: przepis własny