ßßß Cookit - przepis na Sernik Dyniowy

Sernik Dyniowy

nazwa

Wykonanie

Sernik z dodatkiem dyni. Słodko-kwaśny. Warstwa serowa jest słodka, śmietanowa jest kwaśna, a razem jest tak w sam raz.
Dodałam do śmietany troszkę cukru (czego nie było w oryginalnym przepisie), bo z samą cytryną nie smakowało to dobrze, potrzebny był lekki kontrast, żeby miała jakiś smak. Cytryny też dałam mniej, bo nie wyobrażam sobie dać całej cytryny na tak małą ilość kremu - już z tą którą dałam, krem był dość mocno kwaśny.
Składniki:
225 g ciasteczek digestive (ja dałam te polane ciemną czekoladą)
60 g masła
340 g puree z dyni (przepis na puree znajdziesz tutaj)
225 g drobnego cukru
450 g kremowego sera (u mnie Philadelphia)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
4 jajka
90 ml śmietany kremówki
90 ml jogurtu naturalnego
sok i skórka otarta z 1 cytryny (ja skórkę pominęłam, a soku dałam około 1-2 łyżeczki)
opcjonalnie: 2 łyżeczki cukru pudru
Ciasteczka połam, włóż do blendera i zmiel.
Masło rozpuść i ostudzone dodaj do ciasteczek razem z skórką z cytryny (ja skórkę pominęłam). Zmiel jeszcze raz, żeby wszystko się połączyło.
Tortownicę o średnicy ok 25 cm posmaruj masłem. Dno oraz około 2-3 cm boków wylep masą z ciasteczek. Odstaw.
W misce zmiksuj ser, puree z dyni, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową.
W małej miseczce roztrzep widelcem jajka i dodaj je do masy serowej. Ponownie zmiksuj.
Masę wylej na spód ciasteczkowy i piecz w 170°C przez 90 minut (ja piekłam 15 minut dłużej). Ciasto zostaw w blaszce do wystygnięcia, a potem przykryj folią i schowaj do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. *Kiedy ciasto ostygnie, nieco opadnie tworząc małe zagłębienie na krem.
Śmietanę ubij, dodaj do niej jogurt i sok z cytryny (ewentualnie jeszcze cukier puder). Wymieszaj do połączenia.
Zimne ciasto, wyjmij z blaszki i wyłóż na nie krem.
SMACZNEGO!
źródło: Pumpkin Cheesecake
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/11/sernik-dyniowy.html