Wykonanie
Sernik z dodatkiem dyni. Słodko-kwaśny. Warstwa serowa jest słodka, śmietanowa jest kwaśna, a razem jest tak w sam raz.Dodałam do
śmietany troszkę
cukru (czego nie było w oryginalnym przepisie), bo z samą
cytryną nie smakowało to dobrze, potrzebny był lekki kontrast, żeby miała jakiś smak.
Cytryny też dałam mniej, bo nie wyobrażam sobie dać całej
cytryny na tak małą ilość kremu - już z tą którą dałam, krem był dość mocno kwaśny.

Składniki:225 g
ciasteczek digestive (ja dałam te polane ciemną
czekoladą)60 g
masła340 g puree z dyni (przepis na puree znajdziesz tutaj)225 g drobnego
cukru450 g kremowego
sera (u mnie Philadelphia)1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki świeżo startej
gałki muszkatołowej4
jajka90 ml
śmietany kremówki90 ml
jogurtu naturalnegosok i skórka otarta z 1
cytryny (ja skórkę pominęłam, a soku dałam około 1-2 łyżeczki)opcjonalnie: 2 łyżeczki
cukru pudruCiasteczka połam, włóż do blendera i zmiel.
Masło rozpuść i ostudzone dodaj do
ciasteczek razem z
skórką z cytryny (ja skórkę pominęłam). Zmiel jeszcze raz, żeby wszystko się połączyło.Tortownicę o średnicy ok 25 cm posmaruj
masłem. Dno oraz około 2-3 cm
boków wylep masą z
ciasteczek. Odstaw.

W misce zmiksuj
ser, puree z dyni,
cukier,
cynamon i
gałkę muszkatołową.

W małej miseczce roztrzep widelcem
jajka i dodaj je do masy serowej. Ponownie zmiksuj.

Masę wylej na spód
ciasteczkowy i piecz w 170°C przez 90 minut (ja piekłam 15 minut dłużej). Ciasto zostaw w blaszce do wystygnięcia, a
potem przykryj folią i schowaj do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. *Kiedy ciasto ostygnie, nieco opadnie tworząc małe zagłębienie na krem.
Śmietanę ubij, dodaj do niej
jogurt i
sok z cytryny (ewentualnie jeszcze
cukier puder). Wymieszaj do połączenia.

Zimne ciasto, wyjmij z blaszki i wyłóż na nie krem.

SMACZNEGO!







źródło: Pumpkin Cheesecake