Wykonanie
Lubię takie dość nietypowe połączenia. Nigdy wcześniej nie
jadłam Curry z
kalafiorem, ale przepis od razu mnie zaciekawił. Wiadomo, nie jest to
Curry jakie zazwyczaj jadamy, nie ma w nim
mięsa, ale jest
kalafior, który fajnie w nim smakuje. Polecam Wam spróbować chociaż raz. Ja spróbowałam i to danie zostaje w naszym domowym menu, bo mój mąż je uwielbia (ja z reszta też).Raz zamieniłam
śmietanę na puszkę
mleka kokosowego, ale wersja ze
śmietaną przypadła nam bardziej do gustu.

Składniki:400 g
kalafiora1
cebula1
marchewka2 cm
imbiru1
papryczka chili1 łyżeczka
curry w proszku2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego150 ml
śmietany 18%sól1 łyżka
oliwy z oliwekCebulę pokrojoną w kostkę, podsmaż na
oliwie. Dodaj
marchewkę pokrojoną w słupki i
kalafior podzielony na małe różyczki. Duś przez ok 5 minut.

Papryczkę i
imbir pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do warzyw. W miseczce wymieszaj
śmietanę,
koncentrat pomidorowy i
curry, a następnie dodaj na patelnię, dopraw
solą. Duś od czasu do czasu mieszając, przez ok 20-25 minut lub do czasu aż
kalafior będzie miękki. W razie potrzeby można podlać trochę
wodą. Podawaj z
ryżem.

SMACZNEGO!


źródło:
Curry z
kalafiora z niewielkimi zmianami