Wykonanie
Oryginalna nazwa tych bułeczek to Hot Cross Buns. Przygotowuje się je w Wielkiej Brytanii na Święta Wielkanocne, ale dostępne w sklepach są przez cały rok, ponieważ są bardzo lubiane przez mieszkańców wyspy. Jednak przyznam się, że ja kupiłam je dopiero kiedy znalazłam na nie przepis. Chciałam sprawdzić jak smakują żeby wiedzieć czego mam się spodziewać, jak już sama je upiekę. Chciałam też
mieć porównanie. Nawet mi smakowały, ale nie zamierzam ich kupować, bo te domowe wyszły o niebo lepsze. Mojemu Mężowi tamte sklepowe w ogóle nie smakowały, a tymi domowymi się zajada.Bułeczki smaczne są na ciepło, zaraz po upieczeniu, ale na drugi dzień też są dobre i na trzeci też. Polecam tostowanie - tak samo jak te sklepowe tak i te domowe zyskują wiele na smaku właśnie po
kontakcie z tosterem. Mi najlepiej smakują bez żadnych dodatków, ale można posmarować je
masełkiem albo
dżemem.
Składniki:175 g
mieszanki suszonych owocówskórka otarta z jednej
pomarańczy1 saszetka (7 g)
suszonych drożdży125 g drobnego
cukru300 ml ciepłego
mleka600 g
mąki chlebowej (strong white)75 g niesolonego
masła w pokojowej temperaturzeszczypta
soli3 łyżeczki
mieszanki przypraw korzennych np
przyprawy do piernika (mixed spice)1/2 łyżeczki
cynamonuspora szczypta świeżo startej
gałki muszkatołowejżółtko + 1 łyżka
mleka do posmarowaniaPasta: na krzyżyk:50 g
mąki przennej1 łyżka rozpuszczonego
masła4 łyżki
wody (dałam więcej ponieważ pasta wyszła zbyt gęsta)Glazura:50 g
cukru2 łyżki
wodyWymieszaj razem
suszone owoce ze skórkę z
pomarańczy i odstaw.W dzbanku wymieszaj
drożdże, 15 g
cukru i 4 łyżki ciepłego
mleka. Odstaw na 5 minut żeby
drożdże zaczęły pracować.
W malakserze zmiksuj
mąkę chlebową, 110 g
cukru, szczyptę
soli,
przyprawę korzenną,
cynamon,
gałkę muszkatołową i
masło (możesz zrobić to w misce i rozetrzeć
masło palcami z wszystkimi składnikami).
Przełóż do dużej miski, zrób wgłębienie po środku
mąki i wlej w nie mieszankę drożdżowa oraz resztę
mleka. Zagnieć. Jeśli trzeba dodaj więcej
mleka.Wyłóż ciasto na posypany
mąką blat i wyrabiaj 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Połącz z
suszonymi owocami.
Włóż do miski lekko posmarowanej
olejem, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę (ciasto rosło dość opornie mimo wysokiej temperatury - ponad 30 stopni- dlatego dałam mu 1 i 1/2 godziny).
Wyrośnięte ciasto podziel na 16 części i z każdej formuj okrągłe bułeczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki układaj dość blisko siebie. Przykryj i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Bułeczki powinny się z sobą połączyć.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj
żółtkiem wymieszanym z
mlekiem.
W miseczce wymieszaj
mąkę, rozpuszczone
masło i
wodę* Taką pastę przełóż do szprycy (lub foliowego woreczka z odciętym
rogiem) i wyciśnij na bułeczki tak żeby na każdej powstał krzyż.
Piecz w 230°C (210°C z termoobiegiem) przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 190°C (170°C z termoobiegiem) przez 10-15 minut lub do czasu aż bułeczki będą brązowe (ja piekłam 20minut). Przestudź na kratce.
W rondelku rozpuść 50 g
cukru z 2 łyżkami
wody. Kiedy
cukier się rozpuści, zagotuj. Jeszcze ciepłe bułeczki posmaruj glazurą. Ostudź całkowicie przed podaniem**
*Pasty można zrobić mniej, ponieważ mi po zrobieniu krzyżyków na bułeczkach, została jeszcze połowa.**Ciepłe też są pyszne tylko, że się kleją ;)SMACZNEGO!
źródło: Hot Cross Buns