ßßß
Składniki:175 g mieszanki suszonych owocówskórka otarta z jednej pomarańczy1 saszetka (7 g) suszonych drożdży125 g drobnego cukru300 ml ciepłego mleka600 g mąki chlebowej (strong white)75 g niesolonego masła w pokojowej temperaturzeszczypta soli3 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych np przyprawy do piernika (mixed spice)1/2 łyżeczki cynamonuspora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowejżółtko + 1 łyżka mleka do posmarowaniaPasta: na krzyżyk:50 g mąki przennej1 łyżka rozpuszczonego masła4 łyżki wody (dałam więcej ponieważ pasta wyszła zbyt gęsta)Glazura:50 g cukru2 łyżki wodyWymieszaj razem suszone owoce ze skórkę z pomarańczy i odstaw.W dzbanku wymieszaj drożdże, 15 g cukru i 4 łyżki ciepłego mleka. Odstaw na 5 minut żeby drożdże zaczęły pracować.
W malakserze zmiksuj mąkę chlebową, 110 g cukru, szczyptę soli, przyprawę korzenną, cynamon, gałkę muszkatołową i masło (możesz zrobić to w misce i rozetrzeć masło palcami z wszystkimi składnikami).
Przełóż do dużej miski, zrób wgłębienie po środku mąki i wlej w nie mieszankę drożdżowa oraz resztę mleka. Zagnieć. Jeśli trzeba dodaj więcej mleka.Wyłóż ciasto na posypany mąką blat i wyrabiaj 8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Połącz z suszonymi owocami.
Włóż do miski lekko posmarowanej olejem, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę (ciasto rosło dość opornie mimo wysokiej temperatury - ponad 30 stopni- dlatego dałam mu 1 i 1/2 godziny).
Wyrośnięte ciasto podziel na 16 części i z każdej formuj okrągłe bułeczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki układaj dość blisko siebie. Przykryj i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Bułeczki powinny się z sobą połączyć.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
W miseczce wymieszaj mąkę, rozpuszczone masło i wodę* Taką pastę przełóż do szprycy (lub foliowego woreczka z odciętym rogiem) i wyciśnij na bułeczki tak żeby na każdej powstał krzyż.
Piecz w 230°C (210°C z termoobiegiem) przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 190°C (170°C z termoobiegiem) przez 10-15 minut lub do czasu aż bułeczki będą brązowe (ja piekłam 20minut). Przestudź na kratce.
W rondelku rozpuść 50 g cukru z 2 łyżkami wody. Kiedy cukier się rozpuści, zagotuj. Jeszcze ciepłe bułeczki posmaruj glazurą. Ostudź całkowicie przed podaniem**
*Pasty można zrobić mniej, ponieważ mi po zrobieniu krzyżyków na bułeczkach, została jeszcze połowa.**Ciepłe też są pyszne tylko, że się kleją ;)SMACZNEGO!


źródło: Hot Cross Buns