ßßß
Składniki:100 g orzechów pecan (dałam włoskie)260 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (allspice) lub przyprawy do pierników1/4 łyżeczki imbiru1/4 łyżeczki soli227 g niesolonego masła; w pokojowej temperaturze200 g cukru1 duże jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii225 g puree z dyni (możesz je kopić lub rozgotować dynię, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę)100 g suszonej żurawinyOrzechy ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 8-10 minut lub do czasu aż lekko zbrązowieją. Kiedy wystygną posiekaj je dość grubo.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, ziele angielskie, imbir i sól.W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem aż będzie lekkie i puszyste. Dodaj jajko oraz wanilię i wymieszaj do połączenia.
Dodaj puree z dyni (ciasto może teraz wyglądać jakby się zważyło, ale tak ma być). Dodaj mąkę i mieszaj tylko do połączenia.
Wsyp orzechy i żurawinę, wymieszaj.
Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki (o boku 23 cm) i piecz w temperaturze 190 stopni przez 30-35 minut albo aż patyczek włożony w środek ciasta będzie czysty. Wystudź na kratce i pokrój na 16 kwadratów.
