ßßß Cookit - przepis na Kwadraciki Dyniowe z Żurawiną i Orzechami

Kwadraciki Dyniowe z Żurawiną i Orzechami

nazwa

Wykonanie

Pyszne ciasto dyniowe. Jest wilgotne, a smakiem przypominające cynamonowca z moich szkolnych lat. Bardzo mi posmakowało i na pewno zrobię je jeszcze raz jak tylko dynia wpadnie w moje ręce ;) Polecam!
Składniki:
100 g orzechów pecan (dałam włoskie)
260 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (allspice) lub przyprawy do pierników
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki soli
227 g niesolonego masła; w pokojowej temperaturze
200 g cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
225 g puree z dyni (możesz je kopić lub rozgotować dynię, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę)
100 g suszonej żurawiny
Orzechy ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 8-10 minut lub do czasu aż lekko zbrązowieją. Kiedy wystygną posiekaj je dość grubo.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, ziele angielskie, imbir i sól.
W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem aż będzie lekkie i puszyste. Dodaj jajko oraz wanilię i wymieszaj do połączenia.
Dodaj puree z dyni (ciasto może teraz wyglądać jakby się zważyło, ale tak ma być). Dodaj mąkę i mieszaj tylko do połączenia.
Wsyp orzechy i żurawinę, wymieszaj.
Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki (o boku 23 cm) i piecz w temperaturze 190 stopni przez 30-35 minut albo aż patyczek włożony w środek ciasta będzie czysty. Wystudź na kratce i pokrój na 16 kwadratów.
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/11/kwadraciki-dyniowe-z-zurawina-i.html