Wykonanie
Składniki:100 g miękkiego
masła180 g
cukru kokosowego/nierafinowanego
cukru trzcinowego/erytrolu4
jajka300 g
mąki pszennej (450)200 g
maślanki1 łyżeczka
sody1 łyżeczka proszku4 duże renety1 czubata łyżeczka świeżo startego
imbiru1 czubata łyżeczka
cynamonu lub
przyprawy do piernikaszczypta
soliszczypta
pieprzuJabłka obrać i zetrzeć na mandolinie. Delikatnie "zmiękczyć" na odrobinie
oleju kokosowego lub
masła.
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę (powinna zmienić kolor na dużo jaśniejszy). Dodawać po kolei
jajka (masa zwiększy przynajmniej dwukrotnie objętość). Przesiać
mąkę z
sodą,
solą i proszkiem. Dodać pozostałe składniki i dalej ucierać. Do wymieszanej masy dodać pokrojone
jabłka. Przełożyć do mini keksówek (mam drewniane, w których kupuję
chleb pieczony na zakwasie) lub od razu do formy na babę. Keksówki wyłożyć papierem, formę wysmarować
masłem. Piec w 180 stopniach około 40 minut (zaczęłam od 25, ale skończyło się na 40) lub do suchego patyczka.