Wykonanie
Pyszne ciasto
dyniowe. Jest wilgotne, a smakiem przypominające cynamonowca z moich szkolnych lat. Bardzo mi posmakowało i na pewno zrobię je jeszcze raz jak tylko
dynia wpadnie w moje ręce ;) Polecam!

Składniki:100 g
orzechów pecan (dałam włoskie)260 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1 łyżeczka
cynamonu1/4 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego (allspice) lub
przyprawy do pierników1/4 łyżeczki
imbiru1/4 łyżeczki
soli227 g niesolonego
masła; w pokojowej temperaturze200 g
cukru1 duże
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii225 g puree z dyni (możesz je kopić lub rozgotować
dynię, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę)100 g
suszonej żurawinyOrzechy ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 8-10 minut lub do czasu aż lekko zbrązowieją. Kiedy wystygną posiekaj je dość grubo.

W misce wymieszaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cynamon,
ziele angielskie,
imbir i
sól.W drugiej misce zmiksuj
masło z
cukrem aż będzie lekkie i puszyste. Dodaj
jajko oraz
wanilię i wymieszaj do połączenia.

Dodaj puree z dyni (ciasto może teraz wyglądać jakby się zważyło, ale tak ma być). Dodaj
mąkę i mieszaj tylko do połączenia.

Wsyp
orzechy i
żurawinę, wymieszaj.

Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blaszki (o
boku 23 cm) i piecz w temperaturze 190 stopni przez 30-35 minut albo aż patyczek włożony w środek ciasta będzie czysty. Wystudź na kratce i pokrój na 16 kwadratów.

