Wykonanie
Torcik ten robiłam na drugie urodziny mojego chrześniaka. Niestety nie dotarł on do niego, bo właśnie wtedy zaginął nam kot i nie pojechaliśmy :(Jeszcze kiedy wiedziałam, że będziemy jechać na urodziny, tort miał wyglądać troszkę inaczej, bo zrobiłam też niebieski bucik z pasty gumowej (gum paste), który miałam w planie postawić na górze.Głowiłam się trochę nad masą, bo mały nie może jeść żadnych
przetworów mlecznych i
masła, a moja kuchnia bez
śmietany i
masła praktycznie nie istnieje :) Pokombinowałam ze
śmietaną sojową, której niestety nie można ubić dlatego dałam
żelatynę. Kremu
maślanego musiałam użyć do pokrycia
tortu żeby masa cukrowa miała się czego trzymać, ale w planach mały miał jej nie jeść.Niestety tak się wszystko potoczyło, że tort musieliśmy zjeść sami :(

Ciasto:5
jajek135 g
cukru (3/4 szklanki)128 g
mąki pszennej (3/4 szklanki)45 g
mąki ziemniaczanej (1/4 szklanki)żelowe
barwniki spożywcze (zielony i niebieski)Przygotuj dwie blaszki o średnicy 20-22 cm. Wytnij dwa kółka z papieru do pieczenia, a następnie ułóż je na dnie blaszek (wcześniej lekko posmarowanych
masłem).
Boków blaszki niczym nie smaruj.
Białka oddziel od
żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj
cukier.

Dodawaj po kolei żółta cały czas ubijając.
Mąki wymieszaj, przesiej i delikatnie wmieszaj do ciasta.

Podziel ciasto na dwie części. Do każdej dodaj po ok 1/2 łyżeczki barwnika (lub tyle ile pozwoli ci uzyskać oczekiwaną barwę).

Gotowe masy przełóż do blaszek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni przez około 20-25 minut lub do czasu aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy.

Gorące ciasto wyjmij z piekarnika i z wysokości ok 60 cm upuść je na podłogę. Wstaw z powrotem do uchylonego piekarnika żeby ostygło ostygnięcia. Kiedy
biszkopt całkowicie wystygnie obkrój boki formy i wyjmij ciasto. Delikatnie usuń papier z dna ciasta. Następnie zetnij nożem skórkę z góry ciasta i zachowaj ją do kremu.

Masa:500 ml
śmietany sojowejsłoik lemon
curd (411 g)saszetka
żelatyny1/4 szklanki
wodyokruchy z ciastaRozpuść
żelatynę w ciepłej wodzie.
Śmietanę wlej do miski i zmiksuj ją z
curdem. Jeszcze ciepłą
żelatynę wlej do masy cały czas miksując. Wstaw do lodówki żeby stężała.

Kiedy masa będzie już wystarczająco gęsta dodaj do niej okruchy z ciasta i dokładnie wymieszaj.

Ciasta nasącz przestudzoną
herbatą i przełóż masą (najlepiej w jakiejś blaszce ponieważ masa może się rozjeżdżać). Wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc żeby masa się dobrze ścięła. Po tym czasie przyozdób dowolnie ciasto. Ja posmarowałam je kremem maślanym, obłożyłam masą
cukrową i ozdobiłam gwiazdkami wyciętymi z pasty gumowej (gum paste), którą zabarwiłam na zielono i niebiesko.



