ßßß Cookit - przepis na Bułgarski Chlebek - Słonecznik

Bułgarski Chlebek - Słonecznik

nazwa

Wykonanie

Przy tym "chlebku" jest trochę zabawy, ale mi robienie jego sprawiło wielką przyjemność. To nic, że trzeba nad nim spędzić trochę czasu, bo efekt końcowy jest naprawdę fajny.
Zrobiłam go z połowy porcji, bo przepis jest na dwa takie słoneczniki, a dla nas to jednak trochę za dużo.
Znaleziony został przypadkiem, w czasie kiedy nie szukałam żadnego przepisu. Tak mnie zainteresował, że zrobiłam go jeszcze tego samego dnia ;)
Skorzystałam z przepisu Babi .
Składniki na 2 słoneczniki o średnicy ok 30cm:
1 kg mąki + 2 szklanki do wyrobienia
3 duże jajka
3 łyżki octu winnego 6 % lub 2 łyżki soku cytrynowego
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
2 szklanki letniego mleka (ok 500 ml)
125 g masła
40 g drożdży świeżych (ja użyłam suszonych ; na 1 kg mąki - 20g)
4 łyżki cukru
żółtko i łyżka mleka do posmarowania
mak do posypania
Wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstaw do wyrośnięcia.
Roztrzep jajka, dodaj sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsyp mąkę, ocet w wyrośnięte drożdże. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Kiedy wszystkie składniki będą wymieszane, wyłóż ciasto na stół i wyrabiaj podsypując mąką. Wyrabiaj do czasu aż ciasto zacznie odstawać od rąk.
Wyrobione ciasto uformuj w kulę i włóż do miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 30 - 60 minut.
Kiedy ciasto wyrośnie podziel je na 4 części.
Następnie każdą z nich również podziel na 4 części.
Każdą z 16 otrzymanych kulek rozwałkuj na okrągły placek (staraj się żeby były podobnej wielkości)....
... i posmaruj roztopionym masłem.
Ułóż 4 placki jeden na drugim i zwiń w rulonik. To samo zrób z pozostałymi.
Powinny wyjść 4 ruloniki. Powycinaj z nich trójkąciki, a z końcówek zrób kuleczki.
Okrągłą formę posmaruj masłem i układaj w niej trójkąciki ostrą częścią do środka. Małe kuleczki ułóż w samym środku.
Zostaw do wyrośnięcia na ok 30 minut. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka...
... i posyp makiem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 - 30 minut lub aż będzie brązowy.
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/09/bugarski-chlebek-sonecznik.html