ßßß
Składniki na 2 słoneczniki o średnicy ok 30cm:1 kg mąki + 2 szklanki do wyrobienia3 duże jajka3 łyżki octu winnego 6 % lub 2 łyżki soku cytrynowego3 łyżki oleju1 łyżeczka soli2 szklanki letniego mleka (ok 500 ml)125 g masła40 g drożdży świeżych (ja użyłam suszonych ; na 1 kg mąki - 20g)4 łyżki cukrużółtko i łyżka mleka do posmarowaniamak do posypaniaWszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturęDrożdże rozetrzyj z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstaw do wyrośnięcia.
Roztrzep jajka, dodaj sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsyp mąkę, ocet w wyrośnięte drożdże. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Kiedy wszystkie składniki będą wymieszane, wyłóż ciasto na stół i wyrabiaj podsypując mąką. Wyrabiaj do czasu aż ciasto zacznie odstawać od rąk.
Wyrobione ciasto uformuj w kulę i włóż do miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 30 - 60 minut.Kiedy ciasto wyrośnie podziel je na 4 części.
Następnie każdą z nich również podziel na 4 części.Każdą z 16 otrzymanych kulek rozwałkuj na okrągły placek (staraj się żeby były podobnej wielkości)....
... i posmaruj roztopionym masłem.Ułóż 4 placki jeden na drugim i zwiń w rulonik. To samo zrób z pozostałymi.
Powinny wyjść 4 ruloniki. Powycinaj z nich trójkąciki, a z końcówek zrób kuleczki.
Okrągłą formę posmaruj masłem i układaj w niej trójkąciki ostrą częścią do środka. Małe kuleczki ułóż w samym środku.Zostaw do wyrośnięcia na ok 30 minut. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka...
... i posyp makiem.Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 - 30 minut lub aż będzie brązowy.
