Wykonanie
Przy tym "
chlebku" jest trochę zabawy, ale mi robienie jego sprawiło wielką przyjemność. To nic, że trzeba nad nim spędzić trochę czasu, bo efekt końcowy jest naprawdę fajny.Zrobiłam go z połowy porcji, bo przepis jest na dwa takie
słoneczniki, a dla nas to jednak trochę za dużo.Znaleziony został przypadkiem, w czasie kiedy nie szukałam żadnego przepisu. Tak mnie zainteresował, że zrobiłam go jeszcze tego samego dnia ;)Skorzystałam z przepisu Babi .

Składniki na 2
słoneczniki o średnicy ok 30cm:1 kg
mąki + 2 szklanki do wyrobienia3 duże
jajka3 łyżki
octu winnego 6 % lub 2 łyżki
soku cytrynowego3 łyżki
oleju1 łyżeczka
soli2 szklanki letniego
mleka (ok 500 ml)125 g
masła40 g
drożdży świeżych (ja użyłam suszonych ; na 1 kg
mąki - 20g)4 łyżki
cukrużółtko i łyżka
mleka do posmarowania
mak do posypaniaWszystkie składniki muszą
mieć pokojową temperaturę
Drożdże rozetrzyj z łyżką
cukru, łyżką
mąki i odrobiną
mleka. Odstaw do wyrośnięcia.

Roztrzep
jajka, dodaj
sól,
mleko,
cukier,
olej. Powoli wsyp
mąkę,
ocet w wyrośnięte
drożdże. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Kiedy wszystkie składniki będą wymieszane, wyłóż ciasto na stół i wyrabiaj podsypując
mąką. Wyrabiaj do czasu aż ciasto zacznie odstawać od rąk.

Wyrobione ciasto uformuj w kulę i włóż do miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 30 - 60 minut.Kiedy ciasto wyrośnie podziel je na 4 części.

Następnie każdą z nich również podziel na 4 części.Każdą z 16 otrzymanych kulek rozwałkuj na okrągły placek (staraj się żeby były podobnej wielkości)....

... i posmaruj roztopionym
masłem.Ułóż 4 placki jeden na drugim i
zwiń w rulonik. To samo zrób z pozostałymi.

Powinny wyjść 4 ruloniki. Powycinaj z nich trójkąciki, a z końcówek zrób kuleczki.

Okrągłą formę posmaruj
masłem i układaj w niej trójkąciki ostrą częścią do środka. Małe kuleczki ułóż w samym środku.Zostaw do wyrośnięcia na ok 30 minut. Posmaruj
żółtkiem wymieszanym z łyżką
mleka...

... i posyp
makiem.Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 - 30 minut lub aż będzie brązowy.

