ßßß
Spód o śr. 26-28 cm:200 g mąki pszennej,100 g masła,1 łyżeczka soli,2 żółtka,2-3 łyżki wodyNadzienie:puszka tuńczyka w oleju,1 cebula,1 marchewka,5 łyżek śmietany,1 łyżka przecieru pomidorowego,1,5 łyżeczki ziół włoskich,pieprz,Zalewa:250 ml śmietany (u mnie double cream),2 jajka,2 białka (które zostały z ciasta)100 g startego żółtego sera,1,5 łyżeczki ziół włoskich,gałka muszkatołowa,sól, pieprz,Wszystkie składniki na ciasto zagnieść (niezbyt długo), dodając na końcu stopniowo wodę. Ciasto uformować w kulę, włożyć ją na 30 minut do lodówki.
Ciastem wylepić natłuszczoną formę. Podpiec ok. 15 minut w temp. 190 stopni.
Cebulkę pokroić w kostkę. Olej z tuńczyka zlać na patelnię, rozgrzać i wrzucić cebulę, osolić . Kiedy lekko się zeszkli dodać startą marchewkę, podsmażyć chwilkę.
Dodać tuńczyka. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym i przyprawami. Dodać na patelnię.
Wyłożyć na upieczony spód.Składniki na zalewę wymieszać i wylać na wierzch tarty.
Zapiekać ok 35 minut w temp. 190 stopni