ßßß Cookit - przepis na Tarta z Tuńczykiem

Tarta z Tuńczykiem

nazwa

Wykonanie

Tak jak już kiedyś pisałam polubiłam tarty. Pewnego wieczoru pomyślałam sobie, że na obiad następnego dnia mogłabym zrobić taką z tuńczykiem. Wzięłam więc notes i postanowiłam wymyślić sobie przepis.
Muszę przyznać, że tarta wyszła naprawdę dobra i będzie jedną z tych tart, które będę robić częściej. Mąż powiedział, że z każdym kawałkiem smakuje mu lepiej. Jest dobra na ciepło jak i na zimno. Z zalewy wyszło coś a'la pianka, co M się spodobało ;)
Spód o śr. 26-28 cm:
200 g mąki pszennej,
100 g masła,
1 łyżeczka soli,
2 żółtka,
2-3 łyżki wody
Nadzienie:
puszka tuńczyka w oleju,
1 cebula,
1 marchewka,
5 łyżek śmietany,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
1,5 łyżeczki ziół włoskich,
pieprz,
Zalewa:
250 ml śmietany (u mnie double cream),
2 jajka,
2 białka (które zostały z ciasta)
100 g startego żółtego sera,
1,5 łyżeczki ziół włoskich,
gałka muszkatołowa,
sól, pieprz,
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść (niezbyt długo), dodając na końcu stopniowo wodę. Ciasto uformować w kulę, włożyć ją na 30 minut do lodówki.
Ciastem wylepić natłuszczoną formę. Podpiec ok. 15 minut w temp. 190 stopni.
Cebulkę pokroić w kostkę. Olej z tuńczyka zlać na patelnię, rozgrzać i wrzucić cebulę, osolić . Kiedy lekko się zeszkli dodać startą marchewkę, podsmażyć chwilkę.
Dodać tuńczyka. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym i przyprawami. Dodać na patelnię.
Wyłożyć na upieczony spód.
Składniki na zalewę wymieszać i wylać na wierzch tarty.
Zapiekać ok 35 minut w temp. 190 stopni
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/08/tarta-z-tunczykiem.html