ßßß Cookit - przepis na Babeczki Chlebowe z Pieczarkami

Babeczki Chlebowe z Pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Raczej staram się nie robić niczego nowego kiedy mam gości. Jednak zdarza mi się, tym bardziej kiedy są to goście "długoterminowi" ;) - ponieważ lubię robić nowe rzeczy. Ciągłe gotowanie czegoś co już kiedyś robiłam nudzi mnie i nie daje mi takiej frajdy jaką mam robiąc coś nowego. Tym razem może nie porwałam się na coś ryzykownego, ale przyznam, że obawiałam się czy będzie innym smakowało.
Na całe szczęście obawy odpłynęły przy stole, kiedy spróbowałam jednej z babeczek ;)
Przepis znalazłam u CookingJ .
Składniki (12 sztuk):
chleb tostowy, najlepiej dobrej jakości
ok. 700 g pieczarek
1 cebula
pęczek natki pietruszki
starty żóły ser
pieprz
Vegeta
olej do wysmarowania blachy
Farsz:
Pieczarki należy umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na małej ilości tłuszczu, a gdy się zeszkli wrzucić pieczarki, doprawić pieprzem i Vegetą. Pieczarki tracą bardzo dużo wody, bardzo ważne, aby ją odparować. Gdy grzyby będą gotowe (miękkie i zrobią się ciemniejsze) wsypać posiekany pęczek pietruszki i wymieszać.
Babeczki:
Odkroić skórkę z 12 kromek chleba i każdą rozwałkować wałkiem do ciasta. Jeśli jesteście pedantyczni i pracowici możecie wyciąć z nich kółka przy pomocy miseczki, ja jednak uważam, że nieregularne krawędzie nadają babeczkom charakteru.
Każdą rozwałkowaną kromkę należy włożyć w wysmarowaną olejem foremkę do muffinów, a następnie napełnić farszem z pieczarek.
Wstawić blachę do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut - muszą się przyrumienić.
Dla serojadów i osób nie martwiących się kaloriami proponuję posypać babeczki serem. Aby się nie przypalił, należy to zrobić, gdy babeczki zdążą się lekko przyrumienić. Posypane serem powinny zostać w piecu około 5 minut.
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/08/babeczki-chlebowe-z-pieczarkami.html