Wykonanie
Raczej staram się nie robić niczego nowego kiedy mam gości. Jednak zdarza mi się, tym bardziej kiedy są to goście "długoterminowi" ;) - ponieważ lubię robić nowe rzeczy. Ciągłe gotowanie czegoś co już kiedyś robiłam nudzi mnie i nie
daje mi takiej frajdy jaką mam robiąc coś nowego. Tym razem może nie
porwałam się na coś ryzykownego, ale przyznam, że obawiałam się czy będzie innym smakowało.Na całe szczęście obawy odpłynęły przy
stole, kiedy spróbowałam jednej z babeczek ;)Przepis znalazłam u CookingJ .
Składniki (12 sztuk):
chleb tostowy, najlepiej dobrej jakościok. 700 g
pieczarek1
cebulapęczek
natki pietruszkistarty
żóły serpieprzVegetaolej do wysmarowania blachyFarsz:
Pieczarki należy umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pokrojoną w kostkę
cebulę podsmażyć na małej ilości tłuszczu, a gdy się zeszkli wrzucić
pieczarki, doprawić
pieprzem i
Vegetą.
Pieczarki tracą bardzo dużo
wody, bardzo ważne, aby ją odparować. Gdy
grzyby będą gotowe (miękkie i zrobią się ciemniejsze) wsypać posiekany pęczek
pietruszki i wymieszać.
Babeczki:Odkroić skórkę z 12 kromek
chleba i każdą rozwałkować wałkiem do ciasta. Jeśli jesteście pedantyczni i pracowici możecie wyciąć z nich kółka przy pomocy miseczki, ja jednak uważam, że nieregularne krawędzie nadają babeczkom charakteru.Każdą rozwałkowaną kromkę należy włożyć w wysmarowaną
olejem foremkę do muffinów, a następnie napełnić farszem z
pieczarek.Wstawić blachę do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut - muszą się przyrumienić.
Dla serojadów i osób nie martwiących się kaloriami proponuję posypać babeczki
serem. Aby się nie przypalił, należy to zrobić, gdy babeczki zdążą się lekko przyrumienić. Posypane
serem powinny zostać w piecu około 5 minut.