ßßß Cookit - przepis na Nocne Bułeczki

Nocne Bułeczki

nazwa

Wykonanie

Wiele razy już na nie trafiałam na różnych blogach, a ponieważ jestem dość niecierpliwa perspektywa czekania całej nocy na spróbowanie wyrobu jakoś mnie odstraszała. Jednak po wielu miesiącach od pierwszego natknięcia się na nie - dojrzałam do tego wypieku ;) Czekanie nie jest aż takie straszne jak myślałam. Po prostu ciasto zagniatam późnym wieczorem kiedy padam już z nóg i nie mam siły myśleć o jedzeniu ;)
Bułeczki zrobiłam z połowy proporcji ponieważ kanapki jemy tylko na śniadanie więc jeśli zrobiłabym 12 bułek to jedlibyśmy je przez 6 dni-może nie robią się czerstwe zbyt szybko, ale po 4 czy 6 dniach na pewno nie są już zbyt pyszne.
Przepis na Nocne Bułeczki jest do znalezienia już chyba na większości blogów kulinarnych. Ja skorzystałam z tego, który wyskoczył akurat w googlach (właściwie to z dwóch Atiny i Evenki,na których pokazany jest sposób zawijania, który mnie interesował).
Poniżej ilości składników jakie ja użyłam-na 6 bułeczek. Ponieważ nie mam żadnej polskiej mąki, a tym bardziej typ 650 - pomieszałam zwykłą mąkę z mąką chlebową.
170 g mąki pszennej (plain flour)
85 g mąki chlebowej (strong white)
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 g drożdży suchych (lub 20 g świeżych)
63 ml letniej wody
63 ml letniego mleka
1/2 łyżeczki soli
37 ml oleju
Dodatkowo:
do posmarowania: 1 jajko i mleko
do posypania: sezam, mak, siemię ...
Wieczorem:
Mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. W małej miseczce lub filiżance rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą (jeżeli nie mogą "ruszyć", to można im pomóc rozgniatając je i mieszając łyżeczką). Do mąki dodać łyżeczkę soli, mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszać łyżką, aż do połączenia się składników. Następnie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagnieść przez około 5 minut (gdy się klei do rąk, podsypać jeszcze mąką). Przykryć miską i zostawić na następne 5 minut. Po odpoczynku, wyrobić jeszcze przez około 3 minuty. Wyrobione ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć.
Rano:
Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na około 12 części. Uformować bułki w dowolnych kształtach i ułożyć je na blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypać sezamem, makiem lub siemieniem.
Piec w temperaturze 220ºC, przez około 20 - 25 minut. Studzić na kratce.
Smacznego!
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/07/nocne-bueczki.html