Wykonanie
Przeglądając przepisy w internecie znalazłam przepis na ciasto do tarty tutaj i zrobiłam do niego krem budyniowy znaleziony tutaj .Przyznam się że tarty jeszcze nigdy nie robiłam chociaż formę do niej mam już jakieś 2-3 lata. Kupiona była do całkiem innego celu, a
potem leżała w szafce nieużywana.Zrobiłam ciasto,
potem krem i ułożyłam na nim kawałki
kiwi. Niestety okazało się, że ten krem jest zbyt mdły do tak małej ilości ciasta więc zrobiłam do niego
brzoskwiniowy mus, który polałam na wierzchu i od razu smakuje lepiej ;)

Ciasto:250g
maki pszennej150g
masła1
żółtko (
białko odkładamy)szczypta
soli100g
cukru2 łyżki
mlekaWszystkie składniki szybko zagnieść i jeśli ciasto jest klejące włożyć do lodówki na pół godziny, a jeśli nie wyłożyć formę
ciastem i boki dość wysoko na około 4 cm. Nakłuć gęsto widelcem posmarować
białkiem i wstawić do nagrzanego pieca na 180°C i piec przez 20 minut. Wyjąć z pieca, ostudzić, nie wyjmować z formy.

Krem:2 szklanki
mleka4-6 łyżek
cukru3 łyżki
mąki tortowej (ja nie mam tortowej więc dałam 2 łyżki pszennej i 1 łyżkę ziemniaczanej)1
budyń śmietankowy bądz
waniliowy ze
śmietankowym krem jest bardziej biały1
margaryna3/4 szklanki
mleka odlać (w tym roztrzepać
budyń z
mąką) reszte zagotować z
cukrem. Do gotującego
mleka wlać rozmieszana
mąkę z
budyniem i szybko mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do przestygnięciaKiedy
budyń jest już letni dodajemy po trochu
margarynę i miksujemy.Można dodać odrobinę gorącej
wody żeby się lepiej miksowało (ja dodałam)Ewentualnie można dodać też trochę kwasku
cytrynowego wtedy krem ma lepszy smak (ja nie miałam więc dałam
zapach cytrynowy-oczywiście z kwaskiem byłoby o wiele lepsze)Długo miksować.


Mus:
Brzoskwinie z puszki1/3 szklanki
syropu z
brzoskwiń9g
żelatynyBrzoskwinie wyjąc z
syropu i zmiksować blenderem.
Syrop podgrzać (ja zrobiłam to w mikrofalówce-oczywiście nie w puszcze :) ) rozmieszać w nim dobrze
żelatynę. Kiedy
żelatyna jest już rozpuszczona wlać ją powoli do musu z
brzoskwiń cały czas mieszając. Wylać os trożnie na ciasto wcześniej wyłożone
owocami (albo schłodzić przed tym w lodówce żeby się trochę stężało, ale konsystencja i tak jest dość gęsta więc ja tego nie robiłam). Wstawić do lodówki na kilka godzin.