ßßß Cookit - przepis na Tarta z lekkim kremem budyniowym

Tarta z lekkim kremem budyniowym

nazwa

Wykonanie

Przeglądając przepisy w internecie znalazłam przepis na ciasto do tarty tutaj i zrobiłam do niego krem budyniowy znaleziony tutaj .
Przyznam się że tarty jeszcze nigdy nie robiłam chociaż formę do niej mam już jakieś 2-3 lata. Kupiona była do całkiem innego celu, a potem leżała w szafce nieużywana.
Zrobiłam ciasto, potem krem i ułożyłam na nim kawałki kiwi. Niestety okazało się, że ten krem jest zbyt mdły do tak małej ilości ciasta więc zrobiłam do niego brzoskwiniowy mus, który polałam na wierzchu i od razu smakuje lepiej ;)
Ciasto:
250g maki pszennej
150g masła
1 żółtko (białko odkładamy)
szczypta soli
100g cukru
2 łyżki mleka
Wszystkie składniki szybko zagnieść i jeśli ciasto jest klejące włożyć do lodówki na pół godziny, a jeśli nie wyłożyć formę ciastem i boki dość wysoko na około 4 cm. Nakłuć gęsto widelcem posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego pieca na 180°C i piec przez 20 minut. Wyjąć z pieca, ostudzić, nie wyjmować z formy.
Krem:
2 szklanki mleka
4-6 łyżek cukru
3 łyżki mąki tortowej (ja nie mam tortowej więc dałam 2 łyżki pszennej i 1 łyżkę ziemniaczanej)
1 budyń śmietankowy bądz waniliowy ze śmietankowym krem jest bardziej biały
1 margaryna
3/4 szklanki mleka odlać (w tym roztrzepać budyń z mąką) reszte zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać rozmieszana mąkę z budyniem i szybko mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia
Kiedy budyń jest już letni dodajemy po trochu margarynę i miksujemy.
Można dodać odrobinę gorącej wody żeby się lepiej miksowało (ja dodałam)
Ewentualnie można dodać też trochę kwasku cytrynowego wtedy krem ma lepszy smak (ja nie miałam więc dałam zapach cytrynowy-oczywiście z kwaskiem byłoby o wiele lepsze)
Długo miksować.
Mus:
Brzoskwinie z puszki
1/3 szklanki syropu z brzoskwiń
9g żelatyny
Brzoskwinie wyjąc z syropu i zmiksować blenderem. Syrop podgrzać (ja zrobiłam to w mikrofalówce-oczywiście nie w puszcze :) ) rozmieszać w nim dobrze żelatynę. Kiedy żelatyna jest już rozpuszczona wlać ją powoli do musu z brzoskwiń cały czas mieszając. Wylać os trożnie na ciasto wcześniej wyłożone owocami (albo schłodzić przed tym w lodówce żeby się trochę stężało, ale konsystencja i tak jest dość gęsta więc ja tego nie robiłam). Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/06/tarta-z-lekkim-kremem-budyniowym.html