ßßß
Ciasto:250g maki pszennej150g masła1 żółtko (białko odkładamy)szczypta soli100g cukru2 łyżki mlekaWszystkie składniki szybko zagnieść i jeśli ciasto jest klejące włożyć do lodówki na pół godziny, a jeśli nie wyłożyć formę ciastem i boki dość wysoko na około 4 cm. Nakłuć gęsto widelcem posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego pieca na 180°C i piec przez 20 minut. Wyjąć z pieca, ostudzić, nie wyjmować z formy.
Krem:2 szklanki mleka4-6 łyżek cukru3 łyżki mąki tortowej (ja nie mam tortowej więc dałam 2 łyżki pszennej i 1 łyżkę ziemniaczanej)1 budyń śmietankowy bądz waniliowy ze śmietankowym krem jest bardziej biały1 margaryna3/4 szklanki mleka odlać (w tym roztrzepać budyń z mąką) reszte zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać rozmieszana mąkę z budyniem i szybko mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do przestygnięciaKiedy budyń jest już letni dodajemy po trochu margarynę i miksujemy.Można dodać odrobinę gorącej wody żeby się lepiej miksowało (ja dodałam)Ewentualnie można dodać też trochę kwasku cytrynowego wtedy krem ma lepszy smak (ja nie miałam więc dałam zapach cytrynowy-oczywiście z kwaskiem byłoby o wiele lepsze)Długo miksować.
Mus:Brzoskwinie z puszki1/3 szklanki syropu z brzoskwiń9g żelatynyBrzoskwinie wyjąc z syropu i zmiksować blenderem. Syrop podgrzać (ja zrobiłam to w mikrofalówce-oczywiście nie w puszcze :) ) rozmieszać w nim dobrze żelatynę. Kiedy żelatyna jest już rozpuszczona wlać ją powoli do musu z brzoskwiń cały czas mieszając. Wylać os trożnie na ciasto wcześniej wyłożone owocami (albo schłodzić przed tym w lodówce żeby się trochę stężało, ale konsystencja i tak jest dość gęsta więc ja tego nie robiłam). Wstawić do lodówki na kilka godzin.