Wykonanie
Szybki pyszny lunch, który przygotujesz w mniej niż 30 minut.
Sałatka pachnie i smakuje wspaniale poza tym jest zdrowa, wygląda bardzo atrakcyjnie a nie kosztuje zbyt wiele.Na lunch dla dwojga potrzebujesz:- 4 kromek
pełnoziarnistego chleba tostowego- 2 sznycli z
indyka- ćwiartki
melona- 4 łyżek
słonecznika łuskanego
- 2 garści mieszanki kolorowych
sałat z
rukoląMarynata:- 3 łyżeczki
curry- 2 łyżki
oleju- pół łyżeczki
soliSos:- łyżeczka
soku z cytryny- pół kubeczka
jogurtu greckiego- łyżeczki
soli- 4 ząbki
czosnku- łyżka posiekanej
bazylii- łyżka posiekanego
oregano- pół
papryczki chiliWymieszaj składniki marynaty i umieść w niej
indyka, odstaw na 10 minut. Obierz i wydrąż
melona, pokrój go w 2cm kostkę.
Słonecznik upraż na suchej patelni aż się zarumieni. Kromki
chleba połóż na rozgrzanej patelni grillowej, dociśnij szpatułką by
chleb przylegał do patelni i ładnie się zarumienił, pół minuty na stronę wystarczy. Przygotuj sos, posiekaj drobno papryczkę i
czosnek, w misce wymieszaj
zioła i pozostałe składniki sosu.
Indyka połóż na rozgrzanej patelni grillowej, smaż po 2 minuty z każdej strony.Na talerzu ułóż dużą garść mieszanki
sałat, na nich rozsyp połowę
melona, usmażonego
indyka pokrój w plastry w poprzek pasków od patelni, dłuższe paski przekrój na pół. Na kawałkach
melona ułóż
indyka i posyp prażonym
słonecznikiem (zostaw go trochę do dekoracji). Na wierzchu sałatki umieść sos w ilości wedle uznania, sos posyp resztą
słonecznika. Podawaj z grillowanym
chlebem.Smacznego!