Wykonanie

Będąc w Lidlu natknąłem się na
ryż arborio, a że jest dziś dzień ojca, postanowiłem wyręczyć tatę wgotowaniu obiadu i zrobić risotto.
Kurki jakimś cudem też dorwałem w sklepie, w co do tej
pory nie wierzę ;)Do przygotowania risotto dla 4 osób potrzebujesz:- 500g
ryżu arborio- 1l
bulionu mięsnego lub warzywnego- 250ml
białego wina
- 6-7 łyżek
masła- 200g małych
kurek- 6-7 łyżek tartego
Grana Padano
- 2 średnich
cebul (200g)- 4 ząbków
czosnku- kilku gałązek
rozmarynu-
soli,
pieprzu,
papryki ostrej
Umyj i osusz
grzyby, wybierz do krojenia 2/3
kurek ( te największe i najmniej kształtne ), Posiekaj
cebule w drobną kostkę,
kurki również pokrój w kostkę. W garnku z grubym dnem roztop 2 łyżki
masła, dodaj posiekaną
cebulę i smaż na średnim ogniu aż zacznie się szklić, dodaj pokrojone
kurki i dalej smaż aż
cebula się całkiem zeszkli ale nie zbrązowieje. Do garnka dodaj 2 łyżki
masła i wsyp
ryż. Pozwól ziarenkom obtoczyć się w
maśle ale nie pozwól się im przypalić, musisz nieustannie mieszać zawartość garnka. Dodaj
wino i gotuj mieszając aż
wino odparuje, następnie stopniowo dolewaj
bulion po około szklance i dalej mieszaj.
Czosnek posiekaj,
rozmaryn potnij na drobne kawałki i usmaż je ma 2 łyżkach
masła wraz z pozostałymi małymi
kurkami.
Czosnek dodaj na patelnię pod koniec, tak by nie smażył się na niej dłużej niż minutę. Zawartość patelni przelej do garnka z
ryżem, który cały czas się gotuje (ogólnie powinno to trwać około 20 minut). Dodawaj
bulion aż do wykończenia zapasów. Gdy płynu będzie bardzo mało dosypuj stopniowo
ser i mieszaj. Spróbuj i dopraw do smaku
pieprzem solą i
papryką. podawaj na ciepło posypując każdą porcję drobno tartym
serem.Smacznego!