ßßß
 
            
         Kolejna propozycja na nadchodzące Święta. Ciasto dobre dla tych, którzy unikają cukru - używa się go tylko do posypania strudla.Do ciasta potrzebujesz:- 300g mąki- pół szklanki wody- 50g masla
Kolejna propozycja na nadchodzące Święta. Ciasto dobre dla tych, którzy unikają cukru - używa się go tylko do posypania strudla.Do ciasta potrzebujesz:- 300g mąki- pół szklanki wody- 50g masla Do nadzienia potrzebujesz:
Do nadzienia potrzebujesz: - 100g posiekanych migdałów- 75g rodzynek sułtańskich namoczonych w wodzie z wódką (pół na pół)- 75g posiekanych orzechów włoskich- 1kg jabłek- łyżeczki cynamonu- łyżki skórki z cytryny- łyżki skórki z pomarańczy- soku z połowy cytrynyPoza tym:- 100g masła
- 100g posiekanych migdałów- 75g rodzynek sułtańskich namoczonych w wodzie z wódką (pół na pół)- 75g posiekanych orzechów włoskich- 1kg jabłek- łyżeczki cynamonu- łyżki skórki z cytryny- łyżki skórki z pomarańczy- soku z połowy cytrynyPoza tym:- 100g masła - 4 łyżeczek bułki tartej- łyżeczki cynamonuRoztop masło, dodaj do niego mąkę i wodę, zagnieć ciasto, uformuj kulę, przykryj i odstaw na pół godziny.Pokrój wydrążone jabłka w drobne plasterki, polej je sokiem cytryny by nie ściemniały. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.Ciasto rozwałkuj na wielkość blachy, najlepiej zrobić to rozwałkowując ciasto na posypanym mąką papierze do pieczenia o rozmiarze blachy. Roztop 50g masła, posmaruj ciasto i posyp je bułką tartą. Na cieście rozłóż nadzienie zostawiając około 4 cm marginesu na brzegach ciasta. Załóż boczne brzegi na farsz, zacznij zwijać ciasto pomagając sobie papierem do pieczenia. Ciasto jest cienkie i delikatne dlatego należy zachować ostrożność. Zrolowane ciasto posmaruj kolejnymi 50g roztopionego masła, posyp je cynamonem i wstaw na 50 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C, bez termoobiegu.Po ostygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem. Strudel smakuje najlepiej następnego dnia.Smacznego!!!
- 4 łyżeczek bułki tartej- łyżeczki cynamonuRoztop masło, dodaj do niego mąkę i wodę, zagnieć ciasto, uformuj kulę, przykryj i odstaw na pół godziny.Pokrój wydrążone jabłka w drobne plasterki, polej je sokiem cytryny by nie ściemniały. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.Ciasto rozwałkuj na wielkość blachy, najlepiej zrobić to rozwałkowując ciasto na posypanym mąką papierze do pieczenia o rozmiarze blachy. Roztop 50g masła, posmaruj ciasto i posyp je bułką tartą. Na cieście rozłóż nadzienie zostawiając około 4 cm marginesu na brzegach ciasta. Załóż boczne brzegi na farsz, zacznij zwijać ciasto pomagając sobie papierem do pieczenia. Ciasto jest cienkie i delikatne dlatego należy zachować ostrożność. Zrolowane ciasto posmaruj kolejnymi 50g roztopionego masła, posyp je cynamonem i wstaw na 50 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C, bez termoobiegu.Po ostygnięciu posyp ciasto cukrem pudrem. Strudel smakuje najlepiej następnego dnia.Smacznego!!!