Wykonanie
Kolejna propozycja na nadchodzące Święta. Ciasto dobre dla tych, którzy unikają
cukru - używa się go tylko do posypania strudla.Do ciasta potrzebujesz:- 300g
mąki- pół szklanki
wody- 50g
maslaDo nadzienia potrzebujesz:
- 100g posiekanych
migdałów- 75g
rodzynek sułtańskich namoczonych w wodzie z
wódką (pół na pół)- 75g posiekanych
orzechów włoskich- 1kg
jabłek- łyżeczki
cynamonu- łyżki
skórki z cytryny- łyżki skórki z
pomarańczy- soku z połowy
cytrynyPoza tym:- 100g
masła- 4 łyżeczek
bułki tartej- łyżeczki
cynamonuRoztop
masło, dodaj do niego
mąkę i
wodę, zagnieć ciasto, uformuj kulę, przykryj i odstaw na pół godziny.Pokrój wydrążone
jabłka w drobne plasterki, polej je
sokiem cytryny by nie ściemniały. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.Ciasto rozwałkuj na wielkość blachy, najlepiej zrobić to rozwałkowując ciasto na posypanym
mąką papierze do pieczenia o rozmiarze blachy. Roztop 50g
masła, posmaruj ciasto i posyp je
bułką tartą. Na cieście rozłóż nadzienie zostawiając około 4 cm marginesu na brzegach ciasta. Załóż boczne brzegi na farsz, zacznij zwijać ciasto pomagając sobie papierem do pieczenia. Ciasto jest cienkie i delikatne dlatego należy zachować ostrożność. Zrolowane ciasto posmaruj kolejnymi 50g roztopionego
masła, posyp je
cynamonem i wstaw na 50 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C, bez termoobiegu.Po ostygnięciu posyp ciasto
cukrem pudrem. Strudel smakuje najlepiej następnego dnia.Smacznego!!!