Wykonanie
Miałam ochotę na szarlotkę i w moim księgozbiorze znalazłam fajny, prosty w wykonaniu przepis.Składniki na ciasto:200 g
mąkiszczypta
soliszczypta
kurkumy (dla koloru ciasta)50 g
cukru1
żółtko100 g
masła, zimnego2 łyżki
wody, bardzo zimnejSzybko zagnieść kruche ciasto z
mąki zmieszanej z
kurkumą, 50 g
cukru i
solą,
masłem,
żółtkiem, 1-2 łyżkami lodowatej
wody. Ciasto rozwałkować na podsypanej
mąką stolnicy i ułożyć w tortownicy o średnicy 26 cm, formując rant wysokości 2-3 cm. Odstawić do lodówki.Składniki
jabłkowego nadzienia:750 g
jabłek kwaskowatych50 g
cukru50 g
masła1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu2 łyżki
bułki tartej50 g
rodzynek50 g
migdałów w płatkachtrochę skórki z
pomarańczy (opcjonalnie)
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Cukier wymieszać z
cynamonem,
jabłkami i otartą skórką z
pomarańczy. Rozpuścić 50 g
masła.Wierzch ciasta wysypać
bułka tartą i ułożyć warstwę
jabłek. Posmarować roztopionym
masłem. Posypać
rodzynkami i
płatkami migdałów.Piec ok. 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 2 0 0 ° C . Wystudzić w formie.Smacznego :)
Źródło przepisu, nieco zmienione: "Kuchnia niemiecka"