ßßß
 
            
         Miałam ochotę na szarlotkę i w moim księgozbiorze znalazłam fajny, prosty w wykonaniu przepis.Składniki na ciasto:200 g mąkiszczypta soliszczypta kurkumy (dla koloru ciasta)50 g cukru1 żółtko100 g masła, zimnego2 łyżki wody, bardzo zimnejSzybko zagnieść kruche ciasto z mąki zmieszanej z kurkumą, 50 g cukru i solą, masłem, żółtkiem, 1-2 łyżkami lodowatej wody. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i ułożyć w tortownicy o średnicy 26 cm, formując rant wysokości 2-3 cm. Odstawić do lodówki.Składniki jabłkowego nadzienia:750 g jabłek kwaskowatych50 g cukru50 g masła1/2 łyżeczki mielonego cynamonu2 łyżki bułki tartej50 g rodzynek50 g migdałów w płatkachtrochę skórki z pomarańczy (opcjonalnie)Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cukier wymieszać z cynamonem, jabłkami i otartą skórką z pomarańczy. Rozpuścić 50 g masła.Wierzch ciasta wysypać bułka tartą i ułożyć warstwę jabłek. Posmarować roztopionym masłem. Posypać rodzynkami i płatkami migdałów.Piec ok. 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 2   0 0 ° C . Wystudzić w formie.Smacznego :)
Miałam ochotę na szarlotkę i w moim księgozbiorze znalazłam fajny, prosty w wykonaniu przepis.Składniki na ciasto:200 g mąkiszczypta soliszczypta kurkumy (dla koloru ciasta)50 g cukru1 żółtko100 g masła, zimnego2 łyżki wody, bardzo zimnejSzybko zagnieść kruche ciasto z mąki zmieszanej z kurkumą, 50 g cukru i solą, masłem, żółtkiem, 1-2 łyżkami lodowatej wody. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i ułożyć w tortownicy o średnicy 26 cm, formując rant wysokości 2-3 cm. Odstawić do lodówki.Składniki jabłkowego nadzienia:750 g jabłek kwaskowatych50 g cukru50 g masła1/2 łyżeczki mielonego cynamonu2 łyżki bułki tartej50 g rodzynek50 g migdałów w płatkachtrochę skórki z pomarańczy (opcjonalnie)Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cukier wymieszać z cynamonem, jabłkami i otartą skórką z pomarańczy. Rozpuścić 50 g masła.Wierzch ciasta wysypać bułka tartą i ułożyć warstwę jabłek. Posmarować roztopionym masłem. Posypać rodzynkami i płatkami migdałów.Piec ok. 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 2   0 0 ° C . Wystudzić w formie.Smacznego :)
 Źródło przepisu, nieco zmienione: "Kuchnia niemiecka"
Źródło przepisu, nieco zmienione: "Kuchnia niemiecka"