ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z Badenii

Szarlotka z Badenii

nazwa

Wykonanie

Miałam ochotę na szarlotkę i w moim księgozbiorze znalazłam fajny, prosty w wykonaniu przepis.
Składniki na ciasto:
200 g mąki
szczypta soli
szczypta kurkumy (dla koloru ciasta)
50 g cukru
1 żółtko
100 g masła, zimnego
2 łyżki wody, bardzo zimnej
Szybko zagnieść kruche ciasto z mąki zmieszanej z kurkumą, 50 g cukru i solą, masłem, żółtkiem, 1-2 łyżkami lodowatej wody. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i ułożyć w tortownicy o średnicy 26 cm, formując rant wysokości 2-3 cm. Odstawić do lodówki.
Składniki jabłkowego nadzienia:
750 g jabłek kwaskowatych
50 g cukru
50 g masła
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki bułki tartej
50 g rodzynek
50 g migdałów w płatkach
trochę skórki z pomarańczy (opcjonalnie)
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cukier wymieszać z cynamonem, jabłkami i otartą skórką z pomarańczy. Rozpuścić 50 g masła.
Wierzch ciasta wysypać bułka tartą i ułożyć warstwę jabłek. Posmarować roztopionym masłem. Posypać rodzynkami i płatkami migdałów.
Piec ok. 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 2 0 0 ° C . Wystudzić w formie.
Smacznego :)
Źródło przepisu, nieco zmienione: "Kuchnia niemiecka"
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2013/12/szarlotka-z-badenii.html