ßßß
Dzisiaj pora na smak Zamojszczyzny - pyszne bułki z kaszą gryczaną. W mojej wersji nabrały jeszcze bardziej zdrowego charakteru bo zwykłą mąkę pszenną w większej części zastąpiłam mąką chlebową i mąką graham. Najlepiej smakują ciepłe. Delikatnie czosnkowy smak kaszy wypełniającej ich środek przypadł do gustu nawet mojemu mężowi, który kaszy z natury nie lubi. Co jednak ważniejsze, bułeczki posmakowały przede wszystkim mojemu dwuletniemu synkowi, który, o zgrozo, jest fanem jedynie kotletów. Polecam więc rodzicom, którzy chcą swoim dzieciom przemycać nowe smaki, ale nie tylko. Bułeczki znakomicie pasują do czerwonego barszczu.Składniki:Ciasto1 szklanka mąki pszennej1,5 szklanki mąki żytniej chlebowej1 szklanki maki graham1 szklanka mleka2 łyżki oleju3 dag drożdżyłyżka soli2 jajkaFarsz:1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej1 cebulaczosnek do smakusólpieprzWykonanie:Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Odczekać aż zaczną rosnąć. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, wbić jajka, dodać mleko z drożdżami. Całość dobrze wyłożyć. W razie potrzeby podsypywać mąką. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około pół godziny.Na patelni zeszklić cebulę i czosnek, wymieszać z gaszą gryczaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.Z ciasta formować małe kulki wielkości piłeczki do ping-ponga, następnie spłaszczać je, wypełniać około 2 łyżkami farszu z kaszy i sklejać. Ja piekę bułeczki 20-30 min w piekarniku rozgrzanym to temp. 180 stopni w formie na muffinki w wysmarowanych wcześniej olejem papilotkach (odchodzą dzięki temu idealnie od upieczonego ciasta).Smacznego!