Wykonanie

Dzisiaj
pora na smak Zamojszczyzny - pyszne
bułki z
kaszą gryczaną. W mojej wersji nabrały jeszcze bardziej zdrowego charakteru bo zwykłą
mąkę pszenną w większej części zastąpiłam
mąką chlebową i
mąką graham. Najlepiej smakują ciepłe. Delikatnie
czosnkowy smak
kaszy wypełniającej ich środek przypadł do gustu nawet mojemu mężowi, który
kaszy z natury nie lubi. Co jednak ważniejsze, bułeczki posmakowały przede wszystkim mojemu dwuletniemu
synkowi, który, o zgrozo, jest fanem jedynie kotletów. Polecam więc rodzicom, którzy chcą swoim dzieciom przemycać nowe smaki, ale nie tylko. Bułeczki znakomicie pasują do czerwonego barszczu.Składniki:Ciasto1 szklanka
mąki pszennej1,5 szklanki
mąki żytniej chlebowej1 szklanki
maki graham1 szklanka
mleka2 łyżki
oleju3 dag
drożdżyłyżka
soli2
jajkaFarsz:1 torebka ugotowanej
kaszy gryczanej1
cebulaczosnek do smaku
sólpieprzWykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym
mleku. Odczekać aż zaczną rosnąć. Do dużej miski wsypać
mąkę,
sól, wbić
jajka, dodać
mleko z
drożdżami. Całość dobrze wyłożyć. W razie potrzeby podsypywać
mąką. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około pół godziny.Na patelni zeszklić
cebulę i
czosnek, wymieszać z
gaszą gryczaną, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Z ciasta formować małe kulki wielkości piłeczki do
ping-
ponga, następnie spłaszczać je, wypełniać około 2 łyżkami farszu z
kaszy i sklejać. Ja piekę bułeczki 20-30 min w piekarniku rozgrzanym to temp. 180 stopni w formie na muffinki w wysmarowanych wcześniej
olejem papilotkach (odchodzą dzięki temu idealnie od upieczonego ciasta).Smacznego!