ßßß Cookit - przepis na Orzechowy sernik na bezglutenowym spodzie orzechowym

Orzechowy sernik na bezglutenowym spodzie orzechowym

nazwa

Wykonanie

Jako mała dziewczynka eksperymentowałam zawzięcie w kuchni mojego Dziadka.
Po śmierci Babci, kuchnia była nieużywana, a ja mogłam się tam wygłupiać i bawić do woli.
Mieszałam zioła i przyprawy z wodą tworząc kolorowe zupy właśnie dla mojego Dziadzi, który miał świętą cierpliwość do moich kuchennych pomysłów.
Kto by pomyślał, że w przyszłości to co było zabawą, stanie się pasją?
Czymś co przynosi tyle radości?
To eksperymentowanie chyba zostało mi we krwi, bo nadal to uwielbiam.
Uczucie niepewności i tą radość jak coś się uda.
Podwójnie się cieszę jak całość smakuje obłędnie!
Niby klasyczny sernik, ale w nowej odsłonie.
W smaku wyborny!
potrzebujemy (spód):
- 1 i 1/3 filiżanki zmielonych orzechów (możecie wymieszać różne rodzaje, Wasze ulubione, puśćcie wodze fantazji!!!) ja użyłam zmielonych migdałów i orzechów włoskich
- 2/3 filiżanki zmielonego siemienia lnianego
- 5 lub 6 łyżek masła, stopionego i ostudzonego
Powyższe składniki umieścić w misce.
Wymieszać łyżką.
Ciastem wykleić formę.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut (przykryć folią alumioniową).
Po tym czasie zdjąć folię i miec kolejne 15 minut.
Ostudzić
W tym czasie przygotować masę na sernik.
potrzebujemy (masa serowa):
- pół kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń (waniliowy lub śmietankowy)
- opakowanie cukru waniliowego
- 6 jajek (użyłam tylko żółtka)
- 1kg sera na sernik
- zmielone orzechy włoskie (pół do całej filiżanki)
Masło i cukier zmiksować na jednolitą, puszystą masę.
Dodać po kolei jajka.
Cały czas miksując (na wolnych obrotach) dodawać budyń i ser.
Na samym końcu dodać orzechy i wymieszać całość łyżką.
Tak przygotowaną masę kładziemy na wcześniej upieczony spód.
Piec między 60-90 minut (zależy od Waszego piekarnika) w 150-160 stopniach.
Źródło:http://szybkotaniosmacznie.blogspot.com/2014/11/orzechowy-sernik-na-bezglutenowym.html