Wykonanie
Wczoraj miałam urodziny a sernik był zamiast
tortu!Rano zjadłam śniadanie w towarzystwie moich Rodziców i psa, którzy odwiedzili na weekend a wieczorkiem przyszli znajomi.A cały dzień zaczął się od sernika!Tym razem sernik bez
spodu.
potrzebujemy (masa serowa):masa waniliowa/śmietankowa- ¼ kostki
masła-
cukier-
budyń (
waniliowy lub
śmietankowy)- opakwoanie
cukru waniliowego- 3
jajka (tylko
żółtka)- ½ kg
seramasa czekoladowa- ¼ kostki
masła- 1 kopiasta łyżka
kakao-
cukier-
budyń czekoladowy- opakwoanie
cukru waniliowego- 3
jajka (tylko
żółtka)- ½ kg
seraMasło i
cukier zmiksować na jednolitą, puszystą masę.Dodać po kolei
jajka.Cały czas miksując (na wolnych obrotach) dodawać
budyń i
ser.Na blasze wyłożyć najpierw jedną masę, wyrównać i na wierzch położyć drugą.Piec
między 60-90 minut (zależy od Waszego piekarnika) w 150-160 stopniach.Gdy sernik ostygnie, przed podaniem w garnuszku roztopić słoik
konfitury.Ja użyłam malinowej, ale może być to wiśniowa lub czereśniowa.Taką gorącą
konfiturą polać ciasto i od razu podawać.
Prosto z Poznania przyjechała do mnie, urodzinowo, jeszcze cieplutka i pachnąca nowością książka!Najnowszy George R.R. Martin!!!!!Już wiecie jak
spędzę najbliższy weekend.
Książkę George R.R. Martina i inne ciekawe pozycje możecie kupić tutajGorąco polecam!