ßßß Cookit - przepis na Ciasto z rabarbarem szybkie i pulchne

Ciasto z rabarbarem szybkie i pulchne

nazwa

Wykonanie

Witam dzisiaj na słodko amatorów rabarbaru. Polecam rozpływające się w ustach, mięciutkie i puszyste ciasto z rabarbarem.
Odcinam zielone części rabarbaru do kompotu a ładne różowo-ciemne części tnę na kawałki i obsypuję cukrem zanim zacznę robić ciasto. Dobrze by było, żeby w cukrze godzinę, dwie poleżał.
Składniki
7-8 lasek ładnie wybarwionego rabarbaru
2 płaskie szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru drobnego lub cukru pudru
3/4 szklanki maślanki
200 g masła
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżka cukru waniliowego lub inny aromat
szczypta soli
Przygotowanie
Przepis na FILMIE
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia
W drugiej misie miksuję masło o temperaturze pokojowej z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli do jednolitej konsystencji. Dodaję jajka-jedno po drugim i cały czas miksuję tylko do połączenia. Dodaję zaraz maślankę. Krótko miksuję i dodaję mąkę. Miksuję chwilę tylko do połączenia na jednolitą konsystencję i wylewam na wysmarowaną blachę. Ciasto wyrównuję i posypuję niewielką ilością mąki (jedna kopiasta łyżka stołowa) przez sito, żeby owoce całkiem nie opadły na dno. Użyłam dwie nieduże formy, ale polecam jedną o wymiarach około 24 cm x 36 lub nieco mniejszą, żeby ciasto nie było wysokie, gdyż krócej się piecze i lepiej rośnie.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C., grzałka góra-dół i piekę do suchego patyczka-około trzydziestu minut.
Tort z rabarbarem i mascarpone
Rabarbar walory i wady
Życzę udanych wypieków
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/05/ciasto-z-rabarbarem-szybkie-i-pulchne.html