Wykonanie
Witam dzisiaj na słodko amatorów
rabarbaru. Polecam rozpływające się w ustach, mięciutkie i puszyste ciasto z
rabarbarem.Odcinam zielone części
rabarbaru do kompotu a ładne różowo-ciemne części tnę na kawałki i obsypuję
cukrem zanim zacznę robić ciasto. Dobrze by było, żeby w cukrze godzinę, dwie poleżał.


Składniki

7-8 lasek ładnie wybarwionego
rabarbaru2 płaskie szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru drobnego lub
cukru pudru3/4 szklanki
maślanki200 g
masła5 jaj2 łyżeczki
proszku do pieczeniapłaska łyżka
cukru waniliowego lub inny aromatszczypta
soliPrzygotowaniePrzepis na FILMIE
Mąkę mieszam z
proszkiem do pieczeniaW drugiej misie miksuję
masło o temperaturze pokojowej z
cukrem,
cukrem waniliowym i szczyptą
soli do jednolitej konsystencji. Dodaję
jajka-jedno po drugim i cały czas miksuję tylko do połączenia. Dodaję zaraz
maślankę. Krótko miksuję i dodaję
mąkę. Miksuję chwilę tylko do połączenia na jednolitą konsystencję i wylewam na wysmarowaną blachę. Ciasto wyrównuję i posypuję niewielką ilością
mąki (jedna kopiasta łyżka stołowa) przez sito, żeby
owoce całkiem nie opadły na dno. Użyłam dwie nieduże formy, ale polecam jedną o wymiarach około 24 cm x 36 lub nieco mniejszą, żeby ciasto nie było wysokie, gdyż krócej się piecze i lepiej rośnie.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C., grzałka góra-dół i piekę do suchego patyczka-około trzydziestu minut.Tort z
rabarbarem i
mascarponeRabarbar walory i wadyŻyczę udanych wypiekówPozdrawiam Weronika