Wykonanie
Ciasto ucierane z
rabarbarem i kruszonką w zeszłym roku było u mnie w domu
hitem i znikało w mgnieniu oka. Ile
razy chciałam umieścić przepis na blogu, okazywało się nagle, że nie ma już co sfotografować i wpis musiał poczekać na następny wypiek. I tak sytuacja powtarzała się przez cały sezon
rabarbarowy aż w tym roku postanowiłam, że nie dopuszczę do takiej sytuacji.Tak więc spieszę podzielić się z
Wami przepisem na pyszne, łatwe ciasto z
rabarbarem, które szybko znika ze stołu.Ciasto jest puszyste, lekkie i kwaskowatość
rabarbaru jest przełamana
słodyczą kruszonki. Ciasto jak najbardziej nadaje się do
kawy oraz jako pyszny podwieczorek dla naszych pociech!!Gorąco polecam!!
5
jajek1 szklanka
cukru2,5 szklanki
mąki pszennej250 g
masła2 łyżki
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solikruszonka:70g
masła70 g
cukru140 g
mąkidodatkowo:4 łodygi
rabarbaruMasło rozpuścić i przestudzić.
Jajka ubić ze szczyptą
soli dodając partiami
cukier i
cukier waniliowy.Do ubitych
jajek dodać
mąkę oraz
proszek do pieczenia na przemian z ostudzonym
masłem – delikatnie mieszać na najniższych obrotach miksera.Ciasto wyłożyć do blaszki (30x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Rabarbar obrać, pokroić na 2 cm kawałki i wyłożyć na ciasto.Z podanych składników zagnieść kruszonkę i rozsypać ją na
rabarbarze.Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170°C na około 40 minut.Smacznego!!