ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką.

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką.

nazwa

Wykonanie

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką w zeszłym roku było u mnie w domu hitem i znikało w mgnieniu oka. Ile razy chciałam umieścić przepis na blogu, okazywało się nagle, że nie ma już co sfotografować i wpis musiał poczekać na następny wypiek. I tak sytuacja powtarzała się przez cały sezon rabarbarowy aż w tym roku postanowiłam, że nie dopuszczę do takiej sytuacji.
Tak więc spieszę podzielić się z Wami przepisem na pyszne, łatwe ciasto z rabarbarem, które szybko znika ze stołu.
Ciasto jest puszyste, lekkie i kwaskowatość rabarbaru jest przełamana słodyczą kruszonki. Ciasto jak najbardziej nadaje się do kawy oraz jako pyszny podwieczorek dla naszych pociech!!
Gorąco polecam!!
5 jajek
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g masła
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
kruszonka:
70g masła
70 g cukru
140 g mąki
dodatkowo:
4 łodygi rabarbaru
Masło rozpuścić i przestudzić.
Jajka ubić ze szczyptą soli dodając partiami cukier i cukier waniliowy.
Do ubitych jajek dodać mąkę oraz proszek do pieczenia na przemian z ostudzonym masłem – delikatnie mieszać na najniższych obrotach miksera.
Ciasto wyłożyć do blaszki (30x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Rabarbar obrać, pokroić na 2 cm kawałki i wyłożyć na ciasto.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i rozsypać ją na rabarbarze.
Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170°C na około 40 minut.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/ciasto-ucierane-z-rabarbarem-i-kruszonka