Wykonanie
Witam kochani. Pomiędzy tradycyjnymi wypiekami w karnawale warto nieco ochłonąć, by przygotować zdrowe i oczywiście pyszne porcje, jak na odtrutkę od smażonych
ciastek na głębokim tłuszczu.

Składniki

6 jaj ugotowanych na twardo1 średnie
awokado1
cytryna lub
limonka1 mała
papryka czerwona słodka (właściwie jej połowa)1 ząbek
czosnkukilka kropel
oleju lnianegoszczypta
chilliszczypta
soliPrzygotowaniePrzepis na filmieDo pokrojonej w drobną kostkę
papryki dodaję ciut
oleju i szczyptę
soli. Mieszam. Wydrążam
awokado - powinno być niezbyt miękkie, lecz jędrne. Do
awokado dodaję
żółtka,
czosnek,
sok z cytryny, szczyptę
chilli i
sól. Miksuję na gładką masę. Na spód połówek
białek układam po kilka kawałeczków
papryki i szprycuję pastę z
awokado. Dekoruję
natką z
pietruszki. Pastę najlepiej spożyć zaraz po przygotowaniu. Można przechować w lodówce do najdalej następnego dnia, w szczelnie zamkniętym słoiku i zużyć do kanapek. Nie chodzi o to, że
awokado się szybko psuje, lecz o to, że zmienia kolor, pomimo
soku z cytryny.Smacznego!Dziękuję za cieple komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika