Wykonanie
Korzystając z promocyjnych cen na produkty bogate w składniki odżywcze, jak
kiwi czy
awokado, warto przygotować pyszny deser na przykład na podwieczorek. Dzisiaj polecam pyszne małe co nieco z tymi właśnie
owocami, zwłaszcza na zimowe osłabienie.


Składniki na 4 osoby1
awokado dojrzały
owoc nietwardy i za nadto miękki2-3 dojrzałe spore
kiwikilka łyżeczek dobrego
dżemu z
jagód lub świeże czy mrożone
borówkiokoło 300 ml gęstego
jogurtu naturalnegosok z połowy
cytryny1-2 łyżeczki
miodu lub więcej (gdy dodajemy świeże
jagody - dobrze je trochę dosłodzić)PrzygotowaniePrzepis na filmieUmyte dobrze
awokado kroję wzdłuż na pół, przekręcam obie połówki w przeciwną stronę. Wyjmuję pestkę. Nacinam miąższ w kratkę, staram się przy tym nie dotykać ostrzem skóry. Dzięki temu szybko usuwam przy pomocy łyżeczki całą zawartość ze skóry. Podobnie postępuję z
kiwi. Skórę można wykorzystać do wykrojenia zgrabnych naturalnych łyżeczek do deseru lub po prostu użyć do akcentu dekoracyjnego. Do
awokado,
kiwi, dodaję sok z połówki
cytryny,
miód i miksuję na gładko.Do
jogurtu dodaję 6-8 łyżeczek
dżemu (u mnie domowy polecam przepis na
dżem jagodowy) i miksuję na gładko.Na spód pucharków (wykorzystałam kielichy do
wina) układam po kilka łyżek masy z
awokado i
kiwi, zostawiając 1/3 części. Wlewam masę
jagodową, jeśli się oczywiście się da a jak nie, wkładam łyżką. Centralnie układam pozostałą masę
awokado i
kiwi. Jeszcze tylko kleks z gęstego
jogurtu lub
serka i kawałek ciemnozielonej skórki z
awokado.
Awokado bardzo zdrowe i choć bez obróbki w smaku zupełnie nieciekawe, po przyprawieniu na ostro, optymalnie, czy na słodko, zaskoczy mile w tej kwestii nie jednego pesymistę. Bardzo polecam!Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika