Wykonanie
Uwielbiam
jagody. W sezonie korzystam z nich maksymalnie. Przygotowuje pierogi, ciasta oraz najróżniejsze desery. Oczywiście lubię je też zjeść
solo, bez żadnych dodatków. Ale dziś zapraszam Was na przepis na ekspresowe
lody jagodowe. Moja mała pociecha zażyczyła sobie
lodów. Na przygotowanie tradycyjnych
lodów trzeba czekać (czas mrożenia), dlatego wymyśliłam ekspresową wersję
lodów na już. Smakowały wybornie, a do tego były o wiele zdrowsze, bo obyło się bez
jajek i
śmietany. Mała, zadowolona i... fioletowa buźka jest dla mnie najlepszą recenzją. Zapraszam Was na przepis, spróbujcie.
Składniki: (na około 5 gałek)1 szklanka mrożonych
jagód5-6 czubatych łyżeczek
jogurtu naturalnego2 1/2 łyżeczki płynnego
miodu lipowegorożki do podaniaPrzygotowanie:Wyciągamy zamrożone
jagody, odmierzamy szklankę
owoców i wsypujemy ją do misy blendera. Następnie dodajemy
miód i 4-5 łyżeczek
jogurtu naturalnego. Miksujemy krótko, sprawdzamy strukturę
lodów i opcjonalnie dodajemy resztę
jogurtu. Ze względu na to, że każdy może użyć
jogurtu różnej firmy (, a przez to mniej lub bardziej gęstego) doradzam dodawać go stopniowo.
Jagodową masę
lodową nakładamy do rożków i od razu podajemy.Jeśli chcemy zostawić
lody na później lub zrobić większą porcję, można je włożyć na trochę do zamrażalnika (jednak nie na za długo), a następnie powtórnie zmiksować.
Smacznego