Wykonanie
Kotlety
schabowe też czasami muszą się pojawić na
stole, wszak to nasza polska tradycja. Mam na nie własny skuteczny sposób, zwłaszcza na panierkę, żeby nie piła zbyt wiele tłuszczu a kotlety i tak będą soczyste i smaczne. Dodam jeszcze, że takie kotlety z powodzeniem da się kolejny raz odgrzać bez uszczerbku na jakości.


Składniki

0,5 kg
schabu - około 5 kotletówkilka łyżek
bułki tartej (u mnie
bułki idzie niewiele a
mąkę pomijam, bo to dodatkowy pijak tłuszczu)1
jajo1 łyżeczka
musztardy2 łyżki z małym brzuszkiem klarowanego
masłaszczypta
majeranku albo
ziół prowansalskichokoło 60 -70 ml
wody (na każdy wsad na patelni)
sól,
pieprz świeżo mielony do smakuPrzygotowaniePrzepis na filmieUmyte, osuszone
mięso dzielę na kotlety. Rozbijam tradycyjnie na desce, układając
mięso pomiędzy folie spożywcze.Oprószam
solą,
pieprzem, niewielką ilością
ziół i odstawiam na kilka minut
Jajo,
musztardę, szczyptę
soli,
pieprzu,
ziół roztrzepuję dokładnieZanurzam w sosie płaty
schabu. Strząsam nadmiar i obtaczam w
bułce, której nadmiar również strzepuję.
Bułka bardzo dobrze przywiera, więc użycie dodatkowo
mąki przed sosem to, jak dla mnie gruba przesada. Zostawiam obtoczone kotlety na kilka minut.Smażę każdą stronę na płaskiej łyżce
masła klarowanego tylko do zrumienienia. Pod koniec wlewam
wodę i przewracam kotlety z jednej strony na drugą w krótkich odstępach czasu. Zaraz dosłownie, jak tylko
woda wsiąknie w kotlety i częściowo odparuje zdejmuję je z patelni. Nie obawiajcie się kotlety nie
kapią wodą. Przekonacie się, że będą bardzo smaczne i miękkie. Polecam!Życzę smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika