Wykonanie
Z sosem dania
mięsne i warzywne smakują idealnie. Polecam klasycznie przygotowany sos na bazie
bulionu z dodatkiem poprawiającej trawienie
kurkumy.Składnikiporcja na 3-4 osobyokoło 1 , 5 lub 2 szklanki rosołu1 łyżka z brzuszkiem
mąki pszennejpłaska łyżeczka
kurkumymały pęczek
natki z
pietruszki1 łyżka
masła (wersja light -rosół można doprawić rozmąconą
mąką ziemniaczaną bez
masła i
śmietany)1 łyżka chudej
śmietany (opcjonalnie)łyżeczka
sosu sojowegokilka kropel
soku z cytrynypłaska łyżeczka
ziół prowansalskichsól,
pieprz do smakuPrzygotowanie sosuPrzepis na filmie
Masło topię w rondlu. Dodaję
mąkę. Mieszam i kilka sekund podgrzewam na małym ogniu. Zaraz dodaję w kilku porcjach rosół i cały czas mieszam, rozprowadzając
mąkę. Dopasowuję ilość rosołu do gęstości sosu. Dodaję
kurkumę,
zioła, w razie potrzeby
sól,
pieprz. Dodatek
śmietany nie jest konieczny a jeśli już dodajemy to najlepiej do
śmietany w osobnym naczyniu wlać trochę gorącego sosu, zahartować, wymieszać dobrze i dopiero połączyć z pozostałym sosem. Na filmie dodaję
śmietanę wprost do sosu. Ten fakt nie zmienia smaku sosu, ale sprawia, że nie jest on tak całkiem jednolity i gdzieniegdzie widać krupki
śmietany. Na sam koniec dodaję posiekaną
natkę z
pietruszki i wyłączam palnik. Gotowe.Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika