ßßß Cookit - przepis na Zupa grzybowa - z kapeluszy prawdziwków, podgrzybków, koźlaków i kurek.

Zupa grzybowa - z kapeluszy prawdziwków, podgrzybków, koźlaków i kurek.

nazwa

Wykonanie

Wczoraj pojawiły się w moim domu świeże, zbierane wczoraj rano grzyby. Kilka ogromnych kapeluszy koźlaków, dwa duże prawdziwki, kilka podgrzybków, małych kurek, w sam raz na pyszną zupę grzybową :)
składniki:
wywar z jarzyn 1,5 l
2-3 małe ziemniaczki
świeże grzyby (im więcej tym lepiej)
sól
świeżo mielony pieprz
1,5 łyżki masła
2 duże, pełne łyżki śmietany
sok z cytryny do smaku
natka świeżej pietruszki
przygotowanie:
grzyby myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki/plasterki, wrzucamy na patelnię, dodajemy masło i chwilkę dusimy. podduszone grzyby przekładamy do garnka z wywarem jarzynowym i całość gotujemy na małym ogniu 15 minut (po 10 minutach dodajemy umyte i pokrojone ziemniaki). do zupy dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. na koniec posypujemy świeżą natką pietruszki.
szybka, pyszna zupa gotowa :)
Źródło:http://wkuchniuli.blogspot.com/2013/09/zupa-grzybowa-z-kapeluszy-prawdziwkow.html