Wykonanie
Wczoraj pojawiły się w moim domu świeże, zbierane wczoraj rano
grzyby. Kilka ogromnych kapeluszy koźlaków, dwa duże
prawdziwki, kilka podgrzybków, małych
kurek, w sam raz na pyszną zupę
grzybową :)składniki:
wywar z jarzyn 1,5 l2-3 małe ziemniaczkiświeże
grzyby (im więcej tym lepiej)
sólświeżo mielony
pieprz1,5 łyżki
masła2 duże, pełne łyżki
śmietanysok z cytryny do smaku
natka świeżej
pietruszkiprzygotowanie:
grzyby myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki/plasterki, wrzucamy na patelnię, dodajemy
masło i chwilkę dusimy. podduszone
grzyby przekładamy do garnka z
wywarem jarzynowym i całość gotujemy na małym ogniu 15 minut (po 10 minutach dodajemy umyte i pokrojone
ziemniaki). do zupy dodajemy
śmietanę, doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny. na koniec posypujemy świeżą
natką pietruszki.szybka, pyszna zupa gotowa :)