Wykonanie
Na targu grzybiarze wprost jeden przez drugiego namawiają i zachęcają do kupienia ich
grzybów. Piękne rydze,
borowiki, czerwone koźlaki, podgrzybki wyglądają z wiklinowych koszyczków. I z takim małym wiklinowym koszyczkiem pełnym
grzybów wróciłam wczoraj do domu. Dziś więc u nas na obiad grzybowa w wydaniu tradycyjnym :).składniki:mały wiklinowy koszyczek
grzybówśmietana 30 % do zup - dwie duże pełne, drewniane łyżki ubitej
wywar z jarzyn ok. 1,5 l3 łyżki
masła klarowanego1,5 łyżki
soku z cytrynysólświeżo mielony
pieprz2 kostki
grzybowemakaron świderkiprzygotowanie:gotujemy
wywar z jarzyn (
marchewki,
selera, kawałka
pora,
pietruszki,
lubczyku,
ziela angielskiego i
listka laurowego), ugotowanego
pora wyrzucamy, jarzyny kroimy na drobne części.
grzyby oczyszczamy, dokładnie myjemy zimną
wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. kroimy na kawałki. na dużej patelni rozpuszczamy
masło, wrzucamy
grzyby, mieszając przesmażamy do momentu, aż puszczą sok. przekładamy do
wywaru, wrzucamy kostki
grzybowe i na wolnym ogniu gotujemy 30-40 minut. ubitą z
sokiem z cytryny śmietanę wlewamy do zupy. chwilkę podgotowujemy mieszając. na koniec doprawiamy do smaku
solą i świeżo mielonym
pieprzem. podajemy z
makaronem, posypujemy
natką pietruszki (u mnie dziś mrożona).smacznego.